EUR: 308,68 Ft
CHF: 285,19 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Milyen is volt az az Ifipark?

Volt egyszer egy Ifipark… címmel nyílt kiállítás a Budai Ifjúsági Park egykori helyszínén, a Várkert Bazár déli palotáiban az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogram rendezésében. Az egykori legendás szórakozóhelyet megidéző interaktív tárlat relikviákkal, zene-, divat- és gasztrotörténeti tárgyakkal és gazdag audiovizuális gyűjteménnyel várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

A korabeli rendőrautó is előkerült

Az 1961. augusztus 20-án megnyílt Budai Ifjúsági Parknak a Várkert Bazár adott otthont. A hazai könnyűzene egyik legjelentősebb koncerthelyszíneként működő Ifipark kultikus találkozó- és szórakozóhelyként funkcionált, emiatt a politikai ellenőrzés eszköze és színtere is volt. Huszonhárom éves fennállása során kortörténeti szimbólummá vált.

Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

A rettegett Rajnák íróasztala

– A kiállítás több mint száz elemet felsorakoztató tárgyi anyaga az egykori előadók személyes relikviáira épül: látható a tárlaton többek között Szikora Róbert fellépő öltönye, Cseh Tamás gitárfogója vagy Pataky Attila bőrdzsekije is. A korszak lenyomatát régi plakátok, kordokumentumként funkcionáló tárgyak jelenítik meg, de a nosztalgia mellett a tárlat ismeretterjesztő célokat is szolgál: archív fotókkal, rádió- és tévéfelvételekkel, 25 tematikus elrendezésű, divathoz, gasztronómiához vagy éppen az állambiztonsági megfigyelésekhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmazó tablóval vezeti be közönségét az Ifipark történetébe – tájékoztatott Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. Az installációk bemutatják a Park vizezett söréről híres büféjét és a színpadot, de megemlékeznek a hírhedt igazgató, Rajnák László irodájáról is.

Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Hogy is készült a vizezett sör?

A kiállítótérben található tabletek segítségével többek között az MTVA fotó- és videóarchívumának anyagai, a Magyar Kereske

Budapest, 2015. szeptember 24. Pataky Attila, az Edda együttes frontembere megcsókolja egykori legendás fellépő dzsekijét a Volt egyszer egy Ifipark... című kiállítás megnyitóján a budapesti Várkert Bazár déli palotájában 2015. szeptember 24-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Pataky Attila, az Edda együttes frontembere megcsókolja egykori legendás fellépő dzsekijét 
MTI Fotó: Kallos Bea

delmi és Vendéglátóipari Múzeum plakátjai között, valamint a Radics Béla Emléktársaság fotógyűjteményéből böngészhetnek a látogatók. Aki járt az Ifiparkban annak azért, aki pedig nem, neki éppen azért ajánlják a tárlaton való részvételt a szervezők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.