2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XXII.kerület

Milyen volt a kerületünk anno?

czimbal retro22

Czimbal Gyula régi szüreti fotóit mutatja a Klauzál Házban

Budafok-Tétény retro napot tartottak a Klauzál Házban, ahol Czimbal Gyula fotóművész is kiállította az 1970-es évek óta a kerületről készített felvételeit. Az MTI fotóriportere a kerület szülötte és már több mint öt évtizede él családjával a Baross Gábor telepen. Az ötgyermekes édesapa itt járt iskolába, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban töltött évek alatt fogalmazódott meg benne a fotózás szépsége iránti érdeklődés. A diákhobbiból életre szóló elhivatottság lett. Gyula ott volt a „halálgyárnak” nevezett, hírhedt Metallochemia ólomművek tornyának ledöntésekor, az óbudai gázgyári salak felszámolásakor és a papírgyár kigyulladásakor.

De ő volt az is, aki lencsevégre kapta a régi borfesztiválok hangulatát, az utolsó halászhajót a Dunán, a vidáman korcsolyázó családokat a Háros-szigeten és a helyi szüreti mulatságok hangulatát. Képeit nézve felkiáltunk egy-egy régi ismerős láttán vagy rácsodálkozunk: Jé, itt ilyen is volt? Köszönet Czimbal Gyulának, hogy ezt megőrizte az utókor számára!


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.