EUR: 308,76 Ft
CHF: 285,20 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Program

Mintegy 6500 program az Országos Könyvtári Napokon

lokal_13ker_konyvtar

Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos Könyvtári Napokon hétfőtől vasárnapig.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kezdetektől kiemelten támogatja a rendezvényt, idén a főszervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek 22,3 millió forint címzett keretet biztosítanak a programsorozat lebonyolítására – mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfőn rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kistelepülési könyvtárakban megvalósuló KönyvtárMozi program megvalósítását 10 millió forint címzett kerettel támogatják.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke arról szólt, hogy az első ütemben 150 kistelepülésen indul el a KönyvtárMozi, ahol a vetítéseken túl a filmekkel kapcsolatos beszélgetésekkel és előadásokkal is várják majd a regisztrált látogatókat. Az első KönyvtárMozi Dunafalván nyílik kedden délután a Gaál Béla rendezte 1934-es Meseautó című mozgókép vetítésével.

A KönyvtárMoziról szóló együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány képviselője írta alá.

Az Országos Könyvtári Napok eseményei idén öt témakör – a megemlékezések, emlékek napja mellett az Olvassunk együtt!, a játékos könyvtári show, valamint az egészséges életmódra és a biztonságos életre összpontosító programok – köré szerveződtek, s minden korosztálynak kínálnak programokat.

Könyves Vasárnap országszerte több mint 300 helyen lesz a többi között rendhagyó könyvtárnyitás, beiratkozási akciók, meseprogram, vetélkedők, kiállítások, könyvbemutatók és filmvetítések a családi délelőttök, mondókázás és táncos estek mellett.

Az Országos Könyvtári Napok programjainak száma 20 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest: idén 6478 program várja egy hét alatt a látogatókat 1659 település 1879 intézményében – ismertette a legfrissebb adatokat a szövetség elnöke. Az érdeklődők a programokról a www.osszefogas.kjmk.hu oldalon tájékozódhatnak.

A rendezvényhez a legtöbben, 326-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csatlakoztak, ami településeik 91 százaléka. Jász-Nagykun-Szolnok megye 74 településével elérte a 95 százalékos szervezettséget, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Tolna megye is kiemelkedik 80-80 százalék fölötti aktivitásával. A legtöbb, 749 programot Borsodban szervezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mitiszol? – Természetes italok fesztiválja

  Mitiszol? – Természetes italok fesztiválja

  Az vagy, amit megiszol – továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.

 • Itt élned, halnod kell

  Itt élned, halnod kell

  A 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon került sor az „Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás premier mozifilm vetítésére és ez a helyszín adott lehetőséget, a Nemzetközi Magyar Közösségi Színházak megalakulásának bejelentésére is.

 • Múzeum a szexrabszolganőkről

  Múzeum a szexrabszolganőkről

  A második világháború ázsiai szexrabszolganőire emlékező múzeum nyílt Sanghajban: az intézményben, amely egyedülálló Kínában, azoknak a vigasznőknek a személyes tárgyai kaptak helyet, akiket a japán birodalmi hadsereg kényszerített szexuális rabszolgaságba a birodalom által elfoglalt területeken.