2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XI.kerület

Nem kell csomagolás, nem kell a szemét!

Megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja Budaörsön Monostori-Kalovits Márk, a Nopack tulajdonosa és Radovics Rita munkatárs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Radovics Rita munkatárs, Monostori-Kalovits Márk tulajdonos és édesanyja, Ági

Budaörsön nyílt meg az első csomagolásmentes bolt! A sors különös fintora, hogy a noPack éppen egy csomagolástechnikai üzlet mellett várja a jövőért felelősséget érző, környezettudatos vásárlókat a Szabadság u. 88. szám alatt. Azon túl, hogy a tulajdonosok a fölösleges szeméttermelés ellen hirdettek harcot, azt is fontosnak tartják, hogy vevőik 30 kilométeres körzeten belülről érkező, megbízható hazai árut vihessenek haza tőlük a saját tárolóedényeikben. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy mindezt a közeli bevásárlóközpontokénál alacsonyabb árakon tehetik.

A felelősségteljes vásárlásra és az egészséges étkezésre buzdít Magyarország első csomagolásmentes boltjának tulajdonosa. Kalovits-Monostori Márk elmondta, elborzasztóak a számok, az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több mint 200 kilogramm étel végzi a szemétben. A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek és a vásárlók mindent a legaprólékosabban belecsomagolnak műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. Ezen változtatni kell – ecsetelte a csomagolás veszélyeit Kalovits-Monostori Márk. A tulajdonos hozzátette, a noPacknél elengedhetetlen a felelősségvállalás és a tudatosság.


Megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja Budaörsön Monostori-Kalovits Márk, a Nopack tulajdonosa ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A zöldséget fonott kosárba válogatják ki

– A noPack a zéró hulladék elvet vallja, nálunk nincsenek felesleges, környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiségű élelmiszert, amelyre szüksége van. Az előre eltervezett vásárlással nem csupán élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. Működésünk során pedig mi is mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük, és igyekszünk a lehető legrövidebb, 30 kilométeren belüli élelmiszerláncot alkalmazni. Természetesen a kávé vagy a tea esetében ezt nem tudjuk megtenni, de a minőséget szigorúan ellenőrizzük – jelentette ki a tulajdonos. Az árakra vonatkozó kérdésünkre Kalovits-Monostori Márk azt felelte: az itt kapható áruk 80 százaléka olcsóbb, mint a hiperekben. A családi vállalkozásként elindult csomagolásmentes bolt megnyitóján a tulajdonos és édesanyja elmondta, igyekeztek minden berendezési tárgyat általuk újrahasznosított anyagokból kétkezi munkával saját maguk előállítani.

Megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja Budaörsön Monostori-Kalovits Márk, a Nopack tulajdonosa ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Közösségi térként is funkcionál a noPack

– Volt azonban olyan, amit vennünk kellett. Ki fogjuk számolni, hogy ezekhez mennyi fát kellett kivágni, és annyi fát fogunk ültetni a környező óvodákban, iskolákban. Szeretnénk, ha a noPack közösségi tér is lenne, ahol találkoznak és tapasztalatot cserélnek egymással a környezettudatos vásárlók. Ennek is megteremtettük a feltételeit, asztalnál széken vagy babzsákokon ülve is lehet beszélgetni egy tea mellett.


Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.