2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb XXIII.kerület

Német emlékeket ápolnak a tájházban

A húszas-harmincas évek bútoraiból, használati tárgyaiból rendeztek be házat a soroksári központtól nem messze, egy félreeső utcában. Egészen pontosan 1943-ba csöppen az, aki ellátogat a most megnyitott sváb tájházba.

( Fotó_ Sáfár Tibor)

Egy klasszikus sváb hálószoba hetven évvel ezelőttről ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Olyan kuriózumok is megtalálhatók a most átadott sváb tájházban, mint az úgynevezett komatálak, amelyeknek szülés után volt fontos feladatuk.


– Ezekben mindig más rokon hozott az egész családnak ételt, hogy a friss jövevény körüli felfordulásban ne ezzel kelljen foglalkoznia a családnak – mondta Schirlingné Drexler Anna, a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az ünnepélyes átadót követően, ahol többször is elcsuklott a hangja, érezhető volt, személyes ügy számára a sváb ház sorsa. – Láttam, mennyire megbecsültek mindent a szüleim, nagyszüleim. Ezért is fontos számomra, hogy ápoljam az emléküket. Ott van a konyhában például egy konyharuha, amit más már kidobott volna, mert megégett a széle. Nálunk ilyenkor jött a találékonyság, varrtak, foltoztak, átalakítottak, hogy valamire még tudják használni. Az öreg, középen kilyukadt lepedő széleit még tudták például portörlésre használni. Alig vásároltak valamit készen, mindent maguk hoztak létre, télen rengeteg idejük volt alkotni.

( Fotó_ Sáfár Tibor)

Itt készültek a finom falatok ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A gyűjtemény darabjait Anna húsz éve kezdte gyűjteni. Amit talált, félretette múzeum feliratú dobozokba, hogy majd egyszer kiállíthassa. Most sikerült is, persze sokan hozzájárultak a gyűjtemény gazdagításához, így lett igazán sokszínű a kiállítás.


– Két éve kerestek meg a tájház ötletével, Soroksárra érkezve nagyon rossz kép fogadott, az épület teljesen lepusztult volt – fogalmazott Vass Erika, a szentendrei skanzen néprajzkutatója. – Nagytakarítás és selejtezés után jöhetett csak a berendezés, hogy mostanra elnyerje végső formáját. Annyi tárgyat kaptunk, hogy még egy házat be tudnánk rendezni. Úgy alakítottuk ki a mostani szobák berendezését, hogy 1943-at idézzék, a tisztaszoba bútorai ugyanis ekkor készültek, itt, Soroksáron.

Sváb tájház kiállítás megnyitó Soroksáron ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Mindenes szoba, ahol főzni de aludni is lehetett ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek