EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Németország meghosszabbítja a határellenőrzést

Moria, 2015. október 6.
Egy migráns átmászik egy kerítésen, hogy lerövidítse a a regisztrációs folyamatot egy afgánoknak elkülönített táborban a görög Leszbosz szigetén Moria közelében 2015. október 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Németországban fenntartják a szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, egyelőre november 13-ig – közölte szerdán a német belügyminisztérium egyik szóvivője.

Ha nem változik a helyzet, a határőrizetet november 13. után is fenntartják, egészen 2016 februárjáig. Minderről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot.

A döntést azzal indokolta, hogy az Európai Unióban továbbra is Németország az első számú célpontja a “védelmet kereső migránsok példa nélküli, irányítatlan és ellenőrizetlen áradatának”, ami a közrendet és a belső biztonságot tekintve “komoly következményekkel jár”.

Ezért elkerülhetetlen a határellenőrzés fenntartása, hogy “legalább valamelyest” rendezetté váljon a menedékkérők beáramlása.

Németország szeptember 13-án állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést, hivatkozva a schengeni határellenőrzési kódexre, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

A belügyminiszter egy hónapja azzal indokolta az intézkedést, hogy korlátozni kell és rendezett mederbe kell terelni a Németországba igyekvő menedékkérők “áradatát”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.