2017. december 18., hétfő
Auguszta

Belföld

Orbán: Közép-Európa növekedési központja lehetünk

Magyarország képes arra, hogy Közép-Európa növekedési központja legyen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bank of China magyarországi RMB klíring központjának pénteki megnyitó ünnepségén, Budapesten.

“Higgyünk a kínaiaknak (…), ha Budapestet választották regionális központnak, akkor ebben az országban van fantázia, szufla, jövő és lehetőség (…). Képesek vagyunk arra, hogy még a mostani gazdasági teljesítményünket is növeljük, hogy Magyarországon teljes foglalkoztatottságot teremtsünk”, és hogy nagy nemzetközi magyar vállalatokat építsünk, mint például a Mol és az OTP – fogalmazott a kormányfő.


Szerinte a most megnyitott központ egy olyan szövetséget erősít meg, amelynek minden résztvevője nyertes lesz, és létrejöhet “egy új Selyemút” Kína és Magyarország, illetve az európai gazdasági növekedés leendő központja, Közép-Európa között.

“Egy migrációs válság kellős közepén is létrejött ez a találkozó, ami annak bizonyítéka, hogy van erőnk töretlenül folytatni (…) Magyarország fejlesztését” – mondta a miniszterelnök.


A 2010 utáni időszakot felidézve kifejtette: az akkor kidolgozott, “testreszabott” magyar válságkezelés idején “kevesen voltak mellettünk”, Kína azonban akkor is támogatta Magyarországot. “Amikor nemzetközi pénzügyi hátterünket kellett bizonyítani a világ előtt, aligha sikerülhetett volna, ha már 2010-ben nem támogatott volna bennünket” Kína – jelentette ki, minden korábbinál jobbnak nevezve az elmúlt évek magyar-kínai kapcsolatait.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hosszú évtizedekre visszamenőleg dicsérni kell a magyar politikai elit előrelátását abból a szempontból, hogy még az előző rendszerben is tudták: meg kell becsülni Kínát, és jó kapcsolatokat kell ápolni vele.

Megjegyezte végül azt is, hogy a magyarokat sokat gúnyolták ázsiai származásuk miatt, mostanra viszont “micsoda kapós dolog lett ez ebben a modern világban”. A világgazdaságban megnőtt a keleti világ súlya – hangsúlyozta a kormányfő.

A központmegnyitón Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke emlékeztetett arra, hogy az RMB a világ második legnagyobb kereskedelmi pénzneme és a nemzetközi fizetésekben az ötödik legjelentősebb pénznem. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök “bölcs előrelátásának” visszaigazolása, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokban a kereskedelmi együttműködés rohamosan fejlődött az elmúlt egy év alatt, részben annak köszönhetően, hogy az RMB “internacionalizálása” felgyorsult.

Rámutatott: 2014-ben Kína 3,26 milliárd dollár értékben importált különböző árukat Magyarországról, ez 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. Fontos az is, hogy Kína vált Magyarország Európán kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerévé.

A kínai-magyar vállalatok, a kínai-magyar kereskedelmi forgalom elszámolásában egyre fontosabb szerepet játszik az RMB, tavaly a Magyarországra történő elszámolásban az RMB-fizetések nagysága meghaladta a 27 milliárd dollárt.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a rendezvényen emlékeztetett, a kínai jegybank és az MNB memorandumot írt alá arról, hogy a Bank of China RMB klíring központot állít fel Budapesten. Felidézte: a budapesti renminbi központ szimbolikus alapkövét a kínai jegybank és a Magyar Nemzeti Bank június 27-én “tette le” az aláírással.

A központ ünnepélyes megnyitóján jelen volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. Ázsia után Európában is sorra létesülnek az úgynevezett renminbi (RMB) központok – a luxembourgi, a londoni, a frankfurti és a párizsi központ után a budapesti az ötödik -, ezek biztosítják Kínán kívül a renminbiben lebonyolított tranzakciókhoz szükséges elszámolási infrastruktúrát. Emellett a pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújtják az ügyfeleknek. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése.

A budapesti a Bank of China kelet- és közép-európai regionális RMB klíring központja. Az MNB is kínai állampapírokba fekteti devizatartalékának egy kis részét; az első ilyen befektetés májusban történt meg. A Jegybanki Renminbi Programot 2015. február 19-én hirdette meg a nemzeti bank, akkor jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék-portfólió kialakításának lehetőségét.

A pénteki megnyitón bemutatott tájékoztató filmben elhangzott: a 2014 végi adatok szerint a Bank of China eszközarányos nyeresége 1,22 százalék volt, 29 milliárd dollár nettó profitot ért el, mérlegfőösszege meghaladta a 2500 milliárd dollárt. A bank 41 országban több mint 600 irodával, illetve képviselettel rendelkezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  A Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

 • Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.