2017. december 18., hétfő
Auguszta

Belföld

Stresszoldásnak sem utolsó a sorozatnézés

A kereskedelmi és a közszolgálati televíziós csatornák programja – ha más-más mértékben is – egyaránt tele van sorozatokkal. Nem csak kereskedelmi okokból: úgy tűnik, a nézőt ez a műfaj szólítja meg a legkönnyebben. A sorozat kikapcsol, de a pszichológus szerint ha túl sokat nézzük a kedvencünket, gyanús, hogy valami hiányzik az életünkből.

tv2

– A saját életünk problémáit hátrahagyva jólesik betekinteni mások életébe, még ha meséről is van szó – mondta a Lokálnak Hajdú Orsolya pszichológus. Kollégája, Csizmadia Dóra Dalma szerint a sorozatnézésnek jótékony hatása is lehet. – Stresszoldó hatással bír, hogy azonosulunk bizonyos szereplőkkel, általuk erősebbnek érezhetjük magunkat, úgy gondolhatjuk, hogy mi is ilyen kiválóan tettük volna a dolgunkat vagy nekünk is eszünkbe jutott volna az az ötlet. A negatív dolgoknál örülünk, hogy nem velünk történik, a pozitívaknál úgy látjuk, hogy velünk is történhet – magyarázta lapunknak.


Csizmadia Dóra Dalma szerint a sorozat a maga karaktereivel, helyzeteivel lassan az életünk részévé válik. De mi az, amit beengedünk az életünkbe? Milyen világot szeretnénk az otthonunkban látni? – Attól függ, ki mire vágyik – felelte a pszichológus. – Romantikára, izgalomra, szociális kapcsolatokra és persze életkortól is függ, hogy kinek melyik tetszik. A vámpíros sorozatokat általában elsősorban a kamaszok kedvelik, hozzájuk hasonló korúak a szereplők is, a latin-amerikai szappanoperákat a hölgyek, az akciódús sorozatokat a férfiak. A krimiket általában mindkét nem szívesen nézi, a hatalmas érdeklődésről árulkodik az is, hogy a helyszínelőkkel, bűnügyekkel kapcsolatos sorozat sok városban, több címen és számtalan évaddal fut már.

De lehetséges-e, hogy túlzásba vigyük a sorozatok nézését? – Akkor van baj, ha a szereplők életével többet foglalkozunk, mint a sajátunkéval – mondta Hajdú Orsolya.Ha valakinek hiányzik valami az életéből – például öröm, intimitás vagy izgalom –, elképzelhető, hogy hiányt pótol, ha nagymértékben fogyasztja a sorozatokat.


Ha túlzásba esünk, az jelezheti, hogy kialakul a függőség, a valóságtól elrugaszkodás. – A függőség azt jelenti, hogy a hétköznapi tevékenységeinket hátráltatja a függőség tárgya. A sorozat a társas kapcsolataink, munkánk helyére férkőzik, és már nem jutalomként értékeljük, ha nézhetjük, hanem hiányként éljük meg, ha elmarad – fejtette ki Csizmadia Dóra Dalma.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  A Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

 • Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.