2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Extra

Százmilliókat nyerhetett a Sose halunk meg rajongója

sose halunk megEgy magyar film, amely sose hal meg és még szerencsét is hoz − Pálffy László szerencsejáték-történeti szakértő elképesztő kulisszatitkokat árult el minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjéről. Ki gondolta volna például, hogy lottóötöst is hozott a mozi?

A Sose halunk meg kapta az első jelentős anyagi támogatást az 1991-ben megalakult Szerencsejáték Rt.-től (később lett zrt.). A film harmincmillió forintos költségvetésének felét a Hunnia Filmstúdió állta, a másik felén pedig a lottótársaság és még három magyarországi nagyvállalat osztozott. 


A Szerencsejáték Rt. munkatársa, Pálffy László szerencsejáték-történeti szakértő is segített a filmeseknek, így a forgatási szünetekben mindenki a matematikust faggatta. Vajon tényleg nagy nyereményt hozhatnak a film szerencseszámai? Egyáltalán mennyi esély van például egy lottóötösre? Mint ismert, a Sose halunk meg története szerint egy lóversenyen a Sóhaj, a Szobaasszony és a Fárosz nevű lovak sorszámai − a 2-es, 9-es és a 11-es − óriási nyereményt hoznak. Így nem csoda, hogy a stábtagok fantáziáját is megragadta ez a számkombináció. Pálffy többször elmesélte, hogy a lottójátékban miért nem előnyös a szerencsésnek tartott vagy a sokak által megjátszott számokat megtenni. A magyarázat egyébként egyszerű: ugyanakkora az esély, hogy egy vagy több szerencsés számot húznak ki, mint öt „átlagos”, ugyanakkor a gyakori számok népszerűsége miatt sokkal több nyertes osztozik a jackpoton.

Sikerek a szerencse évében

1992-ben, amikor Koltai Róbert és Nógrádi Gábor forgatókönyvíró megjelent a Szerencsejáték Rt. Csalogány utcai székházában a film vázlatos tervével, az ország épp szerencsejátéklázban égett. A teljes halmozódás bevezetését követően megugrott a szelvényforgalom, ami a szokásos 7 millióról 11 millióra nőtt.  A Szerencsejáték Rt. ráadásul a Hatoslottó addigi havi egy sorsolásának számát is megduplázta. Mi több, 1992 áprilisában valaki több mint 130 milliót nyert az Ötöslottón.

A matematikus végül azt javasolta a garantált nyereményre vágyó művészeknek, hogy töltsenek ki egy százszelvényes kombinációt, amivel biztosan nyerhetnek az Ötöslottón. Csak később tette hozzá − hosszas és bonyolult matematikai levezetés mellett −, hogy a garantált nyeremény nem automatikus telitalálatot jelent, hanem azt, hogy két találatuk biztosan lesz. Ami pedig ezután következett, az szinte hihetetlen! Több mint 18 évvel később, 2010 augusztusában sok régi filmes ismerős hívta fel a lottótársaság munkatársát arról érdeklődve, vajon ő tudja-e, hogy a régi csapat melyik tagja nyerte meg az Ötöslottó 340 millió forintos főnyereményét. Az augusztus 7-ei sorsoláson ugyanis a 2, 9, 11, 37, 46-os számsort húzták ki. Pálffy ugyan a kérdésre nem tudott válaszolni, de büszke volt, hogy végül igaza lett. Hisz egy szerencsés örülhetett a lottóötösnek, de a népszerű számok miatt rengeteg játékosnak lett találata, így a kettes mindössze 920 forintot fizetett.


Sorsjeggyel nyertek az Üvegtigrisben

A Üvegtigris című film főszereplője, Lali bízik a szerencséjében. Mindennap lekapar egy sorsjegyet, de egyszer sem nyer. Egyik nap azonban úgy dönt, inkább eladja száz forintért Rezsőnek, a rendőrnek, aki ezzel egymillió forintot nyer. A filmben szereplő sorsjegy, a Black Jack a mai napig Magyarország egyik kedvenc sorsjegye, amelynek főnyereménye ma már tízmillió forint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Idén is kihirdette a Hollywoodi Filmesek Céhe az általuk legjobbnak ítélt színészi alakításokat. A jelöltek között ott van a favoritnak számító Gary Oldman, Timothee Chalamet , Judi Dench és Sally Hawkins is, de olyan meglepetés jelöltek is befértek a listába, mint Steve Carrell és Woody Harrelson is.

 • Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Idén két huszonéves is hazaviheti élete első Oscar-díját a világ filmkritikusai szerint. A kétszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan és az újonc Timothée Chalamet számtalan díjat nyertek már az idei díjátadó szezonban, legutóbb a Chicago-i Filmkritikusok díját.

 • Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Szerdán mutatták be a magyar mozik a Star Wars-saga legújabb, immár VIII. részét. Az utolsó Jedik máris minden rekordot megdöntött, a hazai forgalmazók szerint az űreposz korábbi filmjei közül egyikre sem kel el ennyi jegy már elővételben.

 • A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  Talán az eddigi legerősebb mezőny jött össze a jövő évi versenyre A Dal történetében. Erről két zsűritag, Frenreisz Károly és Mező Misi beszélt az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.