2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Belföld III.kerület

Szuper HÉV-et kaphat Óbuda

Ha minden jól megy, a jövő tavasztól új jármű állhat szolgálatba a szentendrei H5-ös HÉV vonalán. Pontosabban egy ráncfelvarrott szerelvényről van szó, amely szerkezetét tekintve azonos a most is a vonalon futó zöld nyilakéval. A kiválasztott kocsik élénkebb színt és klímát kaptak, valamint az utastér berendezései is teljesen kicserélődtek. Ezzel együtt is kérdés, miként valósul majd meg – ha egyáltalán – a gyakorlatban a projekt.

H5, hév, felújítás, Szentendre (Fotó: Sáfár tibor)

Generációs különbségek (Fotó: Sáfár Tibor)

Két év után végre bemutatható állapotba került az a prototípus, amely egy esetleges sorozatgyártással a tervek szerint megoldaná az elöregedő, átlagosan negyvenéves HÉV-vonatok kérdését a fővárosban, de legalábbis a H5-ös vonalán. A három kocsiból álló vonat a szentendrei telephelyen készül, és ugyan a külseje gyakorlatilag végleges, gépészeti szempontból maradt még mit kalapálni rajta. A projekt már csak azért is kiemelt jelentőségű a III. kerület szempontjából, mert a szentendrei vonal gyakorlatilag átszeli Óbudát, így aztán a megújult járművek a helyi lakosok kényelmét is szolgálnák.


Kérdés persze, lesz-e folytatása a kezdeményezésnek, erről ugyanis még nem született végleges döntés. Az illetékeseknek azt kell mérlegelniük, megéri-e a rekonstrukcióra koncentrálni, vagy jobb volna teljesen új szerelvényeket beszerezni. Pró és kontra is vannak érvek, a legnyomósabb nyilván a finanszírozásé. Úgy tudjuk, az egyes vonatok rendbehozása néhány száz millió forintból megoldható, míg egy új, háromkocsis szerelvény ára meghaladja az egymilliárd forintot. Összesen 91 vonatról van szó.

H5, hév, Szentendre, felújítás, prototípus (fotó: Sáfár Tibor)

Profilból is jól fest (Fotó: Sáfár Tibor)

A Budapesti Közlekedési Vállalat mindenesetre azt ígéri, hogy a gyakorlatilag minden alkatrészében magyar HÉV-et a nyár elejéig okvetlenül forgalomba állítják. Arról is tájékoztattak, hogy feltétlenül számítanak az utazóközönség visszajelzéseire is. Ezen tapasztalatok alapján alakulhat ki a végső álláspont a vonatok jövőjét illetően – emelték ki.


Annak érdekében, hogy olvasóink is képben legyenek, összegyűjtöttük, mi cserélődött le a már most „szuper HÉV-ként” emlegetett járművön. A legszembetűnőbb változás az új, világoszöld fényezés élénksárga csíkokkal, az ablakkereteket feketére mázolták. Az utastérbe lépve frissen kigondolt ülésrendszert és üléseket találni, többek között felhajtható székekkel. A már megszokott fa térelválasztó elemeket üvegre cserélték. Ugyancsak üvegből poggyásztartókat is felszereltek az ülések fölé.

hév, Szentendre, H5, felújítás, belső tér (fotó: Sáfár Tibor)

Kívül HÉV, belül busz, mi az? (Fotó: Sáfár Tibor)

 

A kapaszkodók és a világítás is (ledtechnológia) megújult, a kocsikban utastájékoztató rendszer is üzemel. A biztonságos közlekedés érdekében a kamerák telepítése sem maradhatott el, a komfortérzetet pedig a wifi-elérés, illetve az oldalfalba épített 230 voltos konnektorok is növelik.

A szentendrei szuper HÉV-ről készített további fényképeinket az alábbi galériában görgethetik végig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elképesztő az emberek bizalma

  Elképesztő az emberek bizalma

  Ez az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztáraknál leginkább a tagokról szólt. A pénztártagok egyértelművé tették, hogy rendkívül megbízhatónak tartják az egészségmegőrzésükhöz és az anyagilag biztos nyugdíjas éveikhez kulcsfontosságú pénztári megoldásokat.

 • Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

  Sárosdi Lilla férje: Havas egy állat!

  Schilling Árpád teljes mellszélességgel kiáll Havas Henrik áldozatai mellett. A rendező a Lokálnak elmondta, a szexuális zaklatás minden formáját elítéli, aki így bánik a nőkkel, annak a bíróságon a helye, ahogy szerinte Havasnak is.

 • Eső, zápor, havas eső és hó is lehet csütörtökön

  Eső, zápor, havas eső és hó is lehet csütörtökön

  Éjszaka keleten is csökken a felhőzet, majd főként a középső és a keleti országrészben alacsonyszintű felhőzet képződik, valamint hajnalban nyugaton növekszik, vastagszik a felhőzet, néhol kisebb eső, északkeleten havas eső, hó előfordulhat.