EUR: 317,26 Ft
CHF: 269,97 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Életmód

Tízből hét magyart zavar a beteg kollégája

Az utóbbi napokban már megérezhettük a tél közeledtét, így immunrendszerünk hamarosan újabb megpróbáltatások elé néz. Legtöbben már észrevehettük magunkon, illetve kollégáinkon, hogy köhögünk, szipogunk vagy akár már a betegszabadságunkon olvassuk ezt a cikket. A  Wick 2014-es felmérése szerint évente átlagosan 2-3 alkalommal esünk át komolyabb, több napig tartó megbetegedésen, melynek átlagos rehabilitációs ideje 5 nap.

kinzo_kohogesA pénz miatt dolgozunk betegen is


Ahogy mi is, úgy a kollégáink nagy része is hajlamos betegen dolgozni, függetlenül attól hogy, állapotunkkal nem csak a saját, de mások egészségét is veszélyeztetjük. Felmerül a kérdés, miért cselekszünk így? Globális szinten az alábbi két választ jelölték meg fő okként a megkérdezettek: félnek, hogy kiesnek a munkából, illetve úgy vélik, hogy “kisebb” betegségek nem jelentenek okot az otthon maradásra.  Ebben igencsak különböznek a magyarok válaszai a nagy átlagtól: mi ugyanis a munkáltatói nyomást, valamint a pénzügyi okokat jelöltük meg az első két helyen.

Nem szeretjük a beteg kollégákat

A 15 ország részvételével készített felmérés rámutatott arra, hogy az emberek több mint 66 százaléka akkor is bemegy dolgozni, ha észleli magán a megfázás jeleit. Érdekes ellentmondás, hogy bár legtöbben betegen is munkába állunk, az viszont frusztrál minket, ha a kollégánk orrot fújva, tüsszögve ül mellettünk. A válaszadók  több mint 60 százalékát zavarja a meghűlt munkatárs jelenléte, sőt a magyaroknál ez az arány 71 százalék volt. Világszinten egyébként gyakran nekik tulajdonítjuk, ha ledönt minket a lábunkról egy-egy kellemetlen kór: a 15 000 résztvevő közel 64 százaléka igennel válaszolt arra, hogy kollégájától kaphatta-e el a megfázást.

Kapcsolódó Cikkek