2017. december 15., péntek
Valér

Életmód

Tojás, te csodás!

tojásSzámos tévhit kering a világban az egyik legalapvetőbb élelmiszerünkkel kapcsolatban. A tojás világnapja alkalmából rendezett konferenciát a Baromfi Termék Tanács (BTT) nagy hangsúlyt fektetett a tojásfogyasztással kapcsolatos téveszmék lerombolására.

Tény, hogy egyre kevesebb tojást eszünk. Míg a 90-es évek elején közel 400, és az ezredforduló környékén is még nagyjából 300 tojást ettünk átlagosan fejenként évente, mára ez a szám a KSH adatai szerint 215-re csökkent. Az adat azért is elszomorító, mivel elkészítési módtól függetlenül az egészségre kifejezetten jó hatással van a tojásfogyasztás, amint a BTT által kiadott konferenciaanyagban is olvasható.


– Napi egy tojás egyáltalán nem növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Sokan elfelejtik, hogy csak a sárgája tartalmaz koleszterint és telített zsírokat, így például tojásfehérjéből annyit fogyaszthatunk, amennyit nem szégyellünk. A tojás többek között fehérjéket, vitaminokat – A, B2, B5, B9, B12, D, E – tartalmaz, továbbá szelént, kolint, jódot és vasat – állt a terméktanács közleményében. És még néhány fontos, kevésbé ismert tény.

Három tény, amit kevesen tudnak a tojásról


1. A tojássárgája azon kevés élelmiszerek egyike, amely természetes D-vitamint tartalmaz.

2. Egy L méretű tojás 70 kalóriát és 5 gramm zsírt tartalmaz.

3. Egy tyúk évente 300–325 tojást tojik.

fritatta-flickrFrittata – olasz tojáslepény

Ha már kiderült, hogy a tojás valójában sokkal egészségesebb, mint hittük, ki is próbálhatunk egy trendi, nagyon tojásos receptet, egyenesen Olaszországból.

  • 4 tojás
  • 4 kanál liszt
  • 2 dl tej
  • csipetnyi sütőpor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db koktélparadicsom
  • reszelt sajt
  • aprított petrezselyem
  • kevés olívaolaj
  • oregánó
  • fekete bors

A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, beleszórjuk az összes fűszert, a zúzott fokhagymát meg a sütőport, és együtt jó habosra felverjük. Olajat csurgatunk a serpenyőbe, felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, beledobjuk a félbevágott paradicsomokat, jól átsütjük és megszórjuk reszelt sajttal, végül jöhetnek a friss fűszernövények.

Kapcsolódó Cikkek