EUR: 309,07 Ft
CHF: 285,36 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Külföld

Tűz és tragédia egy bukaresti klubban

Banda Aceh, 2015. október 29.
Egy rendőr segédkezik több mint két tonna száraz cannabis elégetésében az indonéziai Banda Acehben 2015. október 29-én. Az Indonéziában illegális cannabist a hatóságok helyi kábítószer-kereskedőktől kobozták el az észak-szumátrai Aceh tartományban, az ország legjelentősebb vadkendertermesztő régiójában. (MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 26 ember meghalt – adta hírül a tragédia helyszínén Gabriel Oprea román belügyminiszter, nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes.

A klubhoz hat tűzoltóegység és sok mentő érkezett. A mentőautók 88 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma a 120-at is meghaladhatja.

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában van.

A klubban mintegy ötszáz fiatal vett részt egy rockkoncerten. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli hangszigetelő díszletelemeket, más szemtanúk pedig azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt teremben.

Raed Arafat, helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány. Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést.

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Iohannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

Kapcsolódó Cikkek