EUR: 308,32 Ft
CHF: 285,33 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Külföld

Újabb merényleteket követtek el Izraelben

Náblusz, 2015. október 16.
Két izraeli rendfenntartó menekülő palesztinokra lő az utcai harcok során a ciszjordániai Hovara ellenőrzőpontnál, a Jeruzsálemtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Nábluszban 2015. október 16-án. (MTI/EPA/Ala Badarneh)

Újabb gázolásos és késeléses támadásokat követtek el palesztinok kedden Izraelben, ezek következtében többen megsebesültek a helyi közszolgálati rádió híradásai szerint.

A ciszjordániai Gus Ecionnál lévő útkereszteződésben egy palesztin sofőr behajtott autójával egy buszmegálló várakozói közé, majd kiszállt és megpróbálta késével leszúrni az ott lévő gyalogosokat.

Két izraelit, egy civilt és egy ott álló katonát könnyebben megsebesített, majd a merénylőt a helyszínre érkező biztonságiak lelőtték, a sebesülteket pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték.

Délelőtt szintén Ciszjordániában, Hebrontól délre palesztinok az út mentén kövekkel dobálták meg egy ötvenéves izraeli férfi kocsiját. Ezért megállította a járművet, és kiszállt felmérni a károkat, amikor egy arra haladó teherautó halálra gázolta.

A teherautó vezetője segítségnyújtás nélkül továbbhaladt, majd feladta magát a palesztin rendőrségen. Azt állította, hogy baleset történt, és nem állt szándékában megtámadni izraelieket.

Az izraeli hadsereg később arról számolt be, hogy kedd este két palesztin férfi késsel megtámadott két izraeli katonát Hebronban. A támadókat végül agyonlőtték, a rajtaütésben az izraeli biztonsági erők egyik tagja megsebesült.

Korábban Hebron mellett a katonai rádió beszámolója szerint egy másik hasonló támadás is történt. Akkor egy palesztin merénylő a késével megtámadott egy katonát, aki könnyebben megsebesült. A közelben álló izraeli katonák a támadóra lőttek, aki később belehalt sérüléseibe.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen “harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Kapcsolódó Cikkek