2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb X.kerület

Veszélyben rájuk számíthatunk

A Dr. Sztanek Endre Alapítvány tíz éve a lakosság védelmében dolgozik, célkitűzése, hogy növelje az emberek biztonságát, csökkentse a katasztrófák hatásaival szembeni kiszolgáltatottságukat, illetve hogy felkészítse a lakosságot arra, mit kell tenni veszélyhelyzetben.

szea2 szea3 szea4

– Polgári védelemmel és tűzmegelőzéssel foglalkozunk. Kőbányai székhelyű az alapítvány, az elsődleges mozgási területünk Közép-Pest, azaz az V. kerülettől a X.-ig – tájékoztatott Dániel Zoltán, a kuratórium titkára. – Mivel azonban a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet tagszervezete vagyunk, az egész főváros területére, illetve az agglomerációba is tudunk menni. Leggyakrabban lakosságvédelmi beavatkozásokra hívnak minket, például ha bombát találtak valahol, és a környéket ki kell üríteni, vagy az Andrássy úti palotatűznél mi alakítottunk ki biztonságos befogadóhelyet azoknak, akiket a tűzoltók kimenekítettek. Felkészültünk az élelmezésükre, arra, hogy esetleg alvásra alkalmas lehetőséget kell ott biztosítanunk, és pszichológia segítségnyújtásra, valamint tájékoztatásra is volt lehetőség. Amikor az Almássy téren több mint 20 robbanószerkezetet találtak, mi foglalkoztunk az 1500 kitelepített emberrel. A 2013-as árvíz idején a Hungexpo területén a katonákkal mi alakítottuk ki a befogadóállomást – sorolta eddig sikeresen elvégzett munkáikat Dániel Zoltán.


A Dr. Sztanek Endre Alapítvány minden tagja önkéntes, saját munkája mellett vállalja, ha kérés érkezik, azonnal munkába áll mások megsegítésére. Teljesítményüket tavaly Nemzeti Minősítéssel ismerték el.

–  A helyszíni segítségnyújtások mellett rendszeresen járunk intézményekbe oktatni, foglalkozást tartunk óvodáskortól középiskolás korig, illetve lehetőség van nálunk eltölteni az 50 órás közösségi szolgálatot. Nagyon szeretnénk, ha ezek a fiatalok később úgy döntenének, hogy csatlakoznak hozzánk.


Az Alapítvány Polgári Védelmi Múzeumot is működtet a Bebek utcában.

– Ez egy interaktív tárlat, azt szeretnénk, ha a látogatók közvetlen közelről megtapasztalnák a polgári védelem történetének eszközeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.