2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XVII.kerület

Világhódító útjára indult a Cimbi

A Margit híd budai hídfőjénél nyílt Murok Caféban lelt otthonra a ReCreativity mozgalom. Mint sok más remek ötletnek, ennek is az origója kerületünk volt, ahol egy fiatal lány, testnevelő tanár édesanyjával egyszerűen újrahasznosította azokat a tárgyakat, amiket más a szemétbe dobna.

Recreativity a Murok caféban (Fotó: Máté Krisztián)

Több mint kávézó, a galéria alkotóműhely egyben (Fotó: Máté Krisztián)

Földi Barbarát és édesanyját júliusban mutattuk be lapunkban. A rákosmenti történet réges-rég kezdődött, amikor Barbara új táskát szeretett volna, és annyira egyedit kapott anyukájától, amilyen senkinek nem volt, ugyanis elhasznált farmerekből született. Most már ott tartanak, hogy a húszas éveiben járó lány a világot járja és másokkal is megismerteti az újrahasznosítás e fajtáját. Alapítótársával, Sipos Annával Cimbi márkajelzésű tárgyakat készítenek egyebek mellett építési hálóból és ponyvából. A nagy cégeknek ez kapóra jön, hiszen szeretnének megszabadulni a nehezen tárolható, nem lebomló maradék anyagoktól.


A Cimbi táskák és kiegészítők 97%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Földi Barbara ( Fotó: Sáfár Tibor )

A Cimbi táskák és kiegészítők 97 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek
( Fotó: Sáfár Tibor )

– A fejlődő országok régóta felismerték, nincs olyan, hogy szemét. Egy ismerősöm most mondta, gyere el Srí Lankára, konkrétan nincs hulladék. Kicsit hihetetlen ezt elképzelni, de hozzáállás kérdése az egész. Olyan generációt kell nevelni, amelyik már így gondolkozik – emelte ki mozgalmuk fontosságát Barbara, aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy új kapcsolatokat építsen ki. Mindeközben Budán megnyílt az a kávézó, ahol a galérián a ReCreativity csapata szívesen lát mindenkit a foglalkozásokon, aki nyitott az újdonságra, hogy élhetőbbé váljon környezetünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.