EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Életmód

Vízállóbbak a verebek télen, mint nyáron

Az évszaknak megfelelően képesek változtatni bőrük vízáteresztő képességét a verebek, így víz- és hőháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is meg tudják őrizni – derítették ki amerikai kutatók.

A melegvérű állatoknak egyrészt jól “impregnáltnak”, vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet veszítsék az értékes vízből, ugyanakkor “vízáteresztőnek” is, hogy párologtatás révén hűthessék magukat.


A madarak a testükben lévő víz mintegy kétharmadát veszítik el bőrükön keresztül – mondta Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa. Csapatával azt vizsgálták, hogy a szárnyasok képesek-e e téren alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez.

Freiburg, 2015. július 3. Veréb iszik egy kútból Freiburgban 2015. július 3-án. (MTI/AP/Patrick Seeger)

MTI/AP/Patrick Seeger

A tudósok tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd vizsgálták az állatok különböző bőrrétegeiben lévő zsírt. Azt figyelték meg, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen. Eredményeiket a kutatók a Journal of Experimental Biology című szaklapban mutatták be.

Abszorpciós elemzések és infravörösfény-vizsgálatok segítségével csodálkozva állapították meg a kutatók, hogy a verebek vízállóságuk mértékét a bőrben különböző zsírok raktározásával szezonálisan változtatják. Télen több zsírt raktároznak el, mégpedig különböző zsiradékokat a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegekben az olyan lipidek, mint a ceramid és a cerebrozid tartják meg különösen jól a vízmolekulákat. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és nedvességben leggazdagabbak.

“A madarak az évszaknak megfelelően tudják változtatni bőrükben a zsír elrendeződését” – írják a kutatók. Ezzel valószínűleg környezetük változó hőmérsékletéhez és nedvességtartalmához alkalmazkodnak.

Kapcsolódó Cikkek