EUR: 308,60 Ft
CHF: 287,44 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

170 túszt ejtettek terrorista fegyveresek

Bamako, 2013. január 17.
A francia hadsereg audiovizuális kommunikációs irodája (ECPAD) által 2013. január 18-án közreadott kép nigeri katonákról a mali főváros, Bamakó repülőterén 2013. január 17-én. A mali  kormányerőket támogatva Franciaország 2013. január 11-én kezdett katonai műveletbe az afrikai országban az iszlamista csoportok dél felé történő előrenyomulásának megfékezése céljából. (MTI/AP/ECPAD/Jeremy Lempin)

Százhetven embert túszul ejtett két dzsihadista fegyveres támadó Mali fővárosában, Bamakóban egy luxusszállodában pénteken – közölte a hotel üzemeltetője. A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva tíz fegyverest említett.

A Bamako központjában, kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu hotelben az azt üzemeltető Rezidor Hotel Group közleménye szerint a támadók 140 vendéget és a személyzet 30 tagját tartják fogságban.

Beszámolók szerint a fegyveresek péntek reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát. Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók, akik az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint dzsihadisták.

A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzetet is itt szokott megszállni. A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség szerint számos kínai állampolgár van a túszok között.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség lezárta a hotel környékét. Az Egyesült Államok bamakói nagykövetsége a Twitteren megerősítette, hogy fegyveresek vannak a hotelben, és arra szólította fel a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy maradjanak biztonságos helyen.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katonai állomásozik.

A külföldi katonai jelenlét ellenére számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek