EUR: 307,10 Ft
CHF: 281,42 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb X.kerület

A kőbányai Terror Háza

A Kozma utcában található közel héthektárnyi területen fekvő, 800 fő befogadására alkalmas Budapesti Fegyház és Börtön épületegyüttesét 1896. október 27-én adták át Királyi Országos Gyűjtőfogház néven. Innen ered, hogy a pesti szleng csak „Gyűjtő” néven emlegeti. Ennek épületében működik a Kisfogház Emlékhely, ahol Fónay Jenő ’56-os halálraítélt vezetett végig minket.

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

A Kisfogház Emlékhely 2001-ben, az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke, Fónay Jenő – egykori halálraítélt – kezdeményezése és munkája nyomán jött létre a Budapesti Fegyház és Börtön területén.

A Kisfogház a kommunista diktatúra idején vált hírhedtté. Itt már a Rákosi-rendszerben is végeztek ki politikai foglyokat, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően pedig a kádári megtorlás központi helyszínévé vált. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték itt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét, a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost, a Széna tér, Angyal Istvánt, a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót, a Corvin köz legendás parancsnokát – olvasható az emlékhely tájékoztatójában.

A terror egykori színterén létrehozott emlékhely berendezése és kialakítása – a cellák, a siralomház, a vesztőhely – bemutatja, milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek.

– Egy héten kétszer jövök ide tárlatot vezetni. Kötelességemnek érzem ezt a munkát. Meg kell tennem az elhunyt sorstársaim emlékének tiszteletére és a mostani fiatalokért, hogy soha többé ne történjen ilyen. Boldogan megyek haza minden alkalom után, mert arra gondolok: na, most már ők is tudják, mi volt ebben az országban, megértették ennek a rettenetét és ők sosem fognak ilyet csinálni – mondta a 89 éves Fónay Jenő.

Az egykori halálraítélt 1956. október 23-án részt vett a Petőfi-szobornál, a Bem téren és a Parlamentnél zajlott tüntetésekben. Október 25-én a Margit híd budai hídfőjénél ő szervezte meg a felkelők hídőrségét. Egy csoporttal fegyvereket szerzett a Tímár utcai rendőrkapitányságon, majd csatlakozott a Széna téri ellenállókhoz, akik október 27-én helyettes parancsnokká választották. A Széna téri felkelők nevében ő vett részt a fegyverszüneti tárgyalásokon a kormánnyal. 1957. október 11-én tartóztatták le. 

– Hat és fél évig voltam ide bezárva, életfogytig tartó ítélettel. Első fokon halálra ítéltek, másodfokon is, amikor kihoztak akasztani, akkor ezt felolvasták, majd a végén hozzátették, hogy az elnöki tanács elnöke kegyelmet adott. Ezt a nővérem járta ki nekem – mesélte Jenő bácsi, aki mesélés közben gyakran sírva fakadt. – Nem tudom elfelejteni, ami történt, a mai napig megérint. Ne haragudjanak, hogy elérzékenyülök. Hol a saját életem jut eszembe, hol azok a társaim, akiket itt láttam utoljára élve.

Fónay Jenő Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Fónay Jenő hat évet töltött egy ugyanilyen cellában, míg megkapta ítéletét, hogy kivégzik (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

2001 novembere óta látogatható a Kisfogház Emlékhely  (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Az emlékhely a Kozma utcai Fegyház és Börtön épületében van, annak ablakai az egykori kivégzőudvarra néznek (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.