EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 25., szombat
Irén, Írisz

Külföld

A románok szerint román termék a kürtőskalács

Hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa.

A kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos agrárminiszter-jelöltje a parlamenti bizottsági meghallgatásán hétfőn beszélt erről. A miniszterjelölt – amint a Mediafax hírügynökség idézte – elmondta, hogy eddig egyetlen romániai hagyományos termék, a Topoloveni-i szilvaíz (magiun de Topoloveni) kapott európai védelmet.

A kijelölt tárcavezető a hírügynökség szerint elmondta, hogy a kürtőskalácsról beszélt magyar hivatalos személyekkel, akikkel egyetértettek abban, hogy ez román termék. “De eddig nem találtunk olyan civil szervezetet, amelyik vállalta volna a termék promócióját” – mondta Achim Irimescu.

A miniszterjelölt a kürtőskalács mellett a szebeni szalámi, az Ibanesti-i telemea (sós túró) és a barcasági Novac füstölt hal európai védettségének a biztosítását is célként jelölte meg.

A miniszterjelöltet egyhangúan támogatta a meghallgatáson a szenátus és a képviselőház mezőgazdasági bizottsága.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, korábbi mezőgazdasági államtitkár az egyik közösségi portálon azt írta a meghallgatásról, hogy Achim Irimescu nagy brüsszeli tapasztalattal rendelkezik, jó ismerője az uniós szabályoknak, a megszorításoknak, de a lehetőségeknek is.

A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013 decemberében kezdeményezte a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM), hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban. A szaktestület 2013-ban kimondottan azzal a szándékkal alakult, hogy védettséget szerezzen a székely-magyar sütemény számára. A minisztériumhoz benyújtott leírásban rögzítette azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy egy terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni.

A minisztérium 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését. “A kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be” – áll a VM 2014 júniusi közleményében.

2015. január 29-én a Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba.

Kapcsolódó Cikkek

  • EU-csúcs: Aláírták az évfordulós nyilatkozatot

    EU-csúcs: Aláírták az évfordulós nyilatkozatot

    Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.

  • EU-csúcs – Lezárták Róma központját

    EU-csúcs – Lezárták Róma központját

    Üres szellemvárosra emlékeztet az olasz főváros központja, amelyet szombaton teljesen lezártak még a gyalogosforgalom előtt is a Római Szerződés aláírásának 60.