EUR: 307,63 Ft
CHF: 286,79 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

A rossz idő miatt jelentősen csökkent a migránsok száma

Idomeni, 2015. november 25.
Migránsok várják, hogy beléphessenek Macedóniába a görög-macedón határ közötti senki földjén, az előtérben macedón rendőrök az észak-görögországi Idomeni falu közelében 2015. november 25-én. Az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók a továbbengedésüket követelik, mivel a macedón hatóságok napok óta csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A Görögországban uralkodó rossz időjárás miatt, amely ellehetetleníti a hajóforgalmat, a megszokottnál kevesebb migráns érkezik Macedóniába és Szerbiába, az időjárás javulása után azonban újra nagy tömegek várhatók – jelentette a szerb és a macedón sajtó szerdán.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. Akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög-macedón határt, ezért napok óta különböző módokon tiltakoznak: egyesek éhségsztrájkolnak, mások bevarrták a szájukat, vagy félmeztelenre vetkőztek, egy ezerfős csoport pedig a sínekre ült, így akadályozva a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását.

Különböző transzparenseket lengetve és különféle jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket tovább, hogy eljuthassanak Nyugat-Európába. A főleg iráni, pakisztáni, marokkói, bangladesi, szomáliai és nepáli migránsok, akik a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok szerint gazdasági bevándorlónak minősülnek, az újságíróknak azt mondták: nem fordulnak vissza, addig tiltakoznak, amíg át nem engedik őket.

A macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijában uralkodó állapotot Suzana Saliu, a válságkezelésért felelős macedóniai központ igazgatója kiszámíthatatlannak nevezte szerdán a szerbiai közszolgálati televízióban.

Az utóbbi 24 órában ugyan semmilyen incidens nem történt, de mintegy kétezren továbbra is a görög és a macedón határ között várakoznak – mondta Saliu.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közölte, jelentősen csökkent a Szerbiába érkezők száma, míg hétfőn 4800 migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban, kedden csupán 1660-at.

Kapcsolódó Cikkek