EUR: 309,63 Ft
CHF: 288,84 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Életmód

A stressztől is kihagyhat az agy

infografika_agyi_vérellátás_zavaraiA magyar felnőtt lakosság 92 százaléka fontosnak tartja a szellemi teljesítőképességet – derül ki egy nemrég végzett reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek többsége tapasztalt már valamilyen rendszerességgel az agyi vérkeringés romlására utaló tüneteket: a legtöbben ingerlékenységről, mentális kimerültségről számoltak be, de a válaszadók 63 százalékát a romló memória és a koncentrálási zavarok is érintik.

dr_vida_zsuzsanna_neurologus_phd

Dr. Vida Zsuzsanna szerint kis odafigyeléssel a mentális fittség sokáig megőrizhető

Azok, akiket érintenek az agyi vérellátás említett problémái, 75 százalékban stresszesen élik meg a mindennapokat: kevésbé optimisták, jóval hajszoltabbak, mint azok, akik nem számoltak be hasonló panaszokról. A feledékenység a nők, valamint a 40 év alattiak számára bizonyul leginkább zavarónak.

A kutatás rámutatott: a 30–49 évesek nem tudnak arról, hogy az agyi vérellátás zavarai már őket is érinthetik. – Mindössze 15 százalékuk gondolja úgy, hogy már 30 év felett is gyengülhet a memória, és csak harmaduk (34 százalék) tesz valamit agyi vérkeringése fenntartása érdekében. 27 százalékuk csak tervezi, hogy jobban figyel erre a területre, 30 százalék nem is gondolt még erre, további 9 százalék pedig úgy véli, nincs szüksége rá – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus.

Azok, akik alkalmaznak valamilyen módszert, jellemzően az egészséges táplálkozásra (20,5 százalék), illetve a sportolásra (18,2 százalék) figyelnek oda, étrend-kiegészítőt 15 százalékuk szed, az agyi vérkeringésre és az idegsejtek működésérére jótékonyan ható készítményeket azonban mindössze 5 százalékuk használ. Egyéb válaszként a rejtvényfejtést és az olvasást jelölték meg.

– Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, rendszeres mozgással, valamint agytornával valóban hatékonyan léphetünk fel az agyi öregedés folyamata ellen, de pozitív változásokat érhetünk el természetes hatóanyagokat tartalmazó, agyi vérkeringést fokozó étrend-kiegészítőkkel is – hívta fel a figyelmet dr. Vida Zsuzsanna. Hozzátette: kis odafigyeléssel a mentális fittség sokáig megőrizhető. – A páfrányfenyő levelének kivonata, azaz a ginkgo biloba serkenti az agyi vérkeringést és hozzájárul a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához, az érhálózatra gyakorolt hatása miatt pedig a memóriát is javítja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

  Gasztronómia nélkül nincs turizmus

  A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

 • Elő a nyárigumikkal!

  Elő a nyárigumikkal!

  A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.

 • Mi kell az alkalmazottnak?

  Mi kell az alkalmazottnak?

  A munkavállalókat kevésbé érdekli az innováció vagy a csapatmunka, inkább a felelősségvállalás, az átláthatóság, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása a csábító, amikor új munkahelyet keresnek – állapítja meg többek között a Clementine 25 nemzetközi vállalatot és 98 323 dolgozói véleményt elemző kutatása.