EUR: 307,48 Ft
CHF: 287,18 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

A szíriai orosz bombázások 1500 ember halálát okozták

Latakia, 2015. november 20.
Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapjáról 2015. november 20-án közreadott videóról készített képen "a mieinkért" jelentésű felirat látható egy orosz harci gépre erősített bombán, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet szíriai célpontjaira szánnak. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Az orosz légierő bombázásai 1500 ember halálát okozták azóta, hogy Moszkva két hónappal ezelőtt belépett a szíriai konfliktusba Bassár el-Aszad elnök oldalán, és ennek az 1500-nak csaknem a harmada civil volt – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai közül 419 halt meg orosz támadásban, legalább 598-en pedig az al-Kaida-szövetséges an-Nuszra Front, valamint más lázadócsoportok emberei közül vesztették életüket.

Az OSDH aktivistái, akik Szíria-szerte a helyszínen dokumentálják a harci eseményeket, 485 polgári áldozatot számoltak össze, közülük 117 volt 18 évesnél fiatalabb, 47 pedig felnőtt nő.

Oroszország mindig azt állította, hogy a damaszkuszi hatalommal szemben álló összes “terrorista” szervezetet támadja. Mégis a nyugati hatalmak azzal vádolják Moszkvát, hogy inkább a mérsékelt lázadószervezeteket vette célba, tehát nem az IÁ-t és az an-Nuszra Frontot.

Kapcsolódó Cikkek