EUR: 307,02 Ft
CHF: 283,10 Ft
2016. október 20., csütörtök
Vendel

Külföld

Afganisztán visszafogadja a Németországból kiutasított állampolgárait

Kunar, 2015. október 27.
Afgán férfiak az előző napi, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés áldozatainak temetésén a kelet-afganisztáni Kunar tartományban 2015. október 27-én. Az afganisztáni központú földrengés Afganisztánban és Pakisztánban több mint háromszáz emberéletet követelt. (MTI/AP)

A kabuli hatóságok visszafogadják a Németországból kiutasított valamennyi afgán állampolgárt – közölte hétfőn egy afgán tisztviselő.

Németország idén már több százezer bevándorlót fogadott be. Az Európába érkezett menekültek között a szíriaiak után az afgánok vannak a legnagyobb létszámban.

Zafar Hásemi, az afgán elnök helyettes szóvivője kijelentette, hogy Afganisztán – mint a vonatkozó genfi konvenció egyik aláírója – köteles visszafogadni azokat az állampolgárait, akiknek Németországban elutasították kérvényét a menekültstátusra.

Hozzátette, hogy a kérdést nemrégiben megtárgyalta Asraf Gáni afgán elnök és Angela Merkel német kancellár is.

Hosszein Alemi Balkhi menekültügyi- és visszatelepítési miniszter egy minapi interjúban még azt mondta, Kabul nem ért egyet az afgán állampolgárok hazatoloncolását előirányzó német döntéssel. Álláspontját azzal indokolta, hogy továbbra sem oldódtak meg azok a problémák, amelyek miatt a menekültek elhagyták Afganisztánt, hiszen az országot még mindig fegyveres konfliktus sújtja, és gyenge a közbiztonság.

Az afgán tárca arról számolt be, hogy idén már mintegy 120 ezer afgán hagyta el hazáját.

Kapcsolódó Cikkek