EUR: 309,50 Ft
CHF: 289,18 Ft
2017. március 26., vasárnap
Emánuel

Életmód

Ahány ház, annyi almáspite

apple-pie-635241_1920Van, ahol generációk óta változatlan a recept, anyáról lányára öröklődik, a hozzávalók is kőbe vannak vésve, hiszen ha bármit változtatnának, eltűnne a biztonságos, megszokott íz. Van, ahol mindenki hozzáteszi a magáét, és már nem is hasonlít a nagyiéra. Az egyik háztartásban a hagyományosra esküsznek, máshol pedig az amerikai változat vagy a rácsos tetejű sül a sütőben. Csak annyi biztos, hogy itt az ősz, tombol az almaszezon, melyhez íme néhány piterecept, amelyekből garantáltan tud választani.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA nagyi klasszikusa

Hozzávalók

A tésztához:

50 dkg finomliszt
1 ek./cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 csipet só
25 dkg margarin
1 tojás
és annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta és ne morzsálódjon.

A töltelékhez:

1,5 kg savanykás alma
20 dkg kristálycukor
1/2 evőkanál őrölt fahéj
fél marék búzadara

A kenéshez:
1 tojássárgája

A száraz anyagokat összekeverjük és összemorzsoljuk a margarinnal. Beletesszük a tojást és annyi tejfölt, amennyitől összeáll. Letakarva hűtőbe tesszük.
Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük. A sütőt 180 fokra (légkeveréssel) előmelegítjük. A tésztát kettéosztjuk, mindkét felét tepsi méretűre nyújtjuk. Egyiket a kikent tepsibe tesszük, megszórjuk a búzadarával. A reszelt alma levét kicsavarjuk és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Az almára rászórjuk a cukrot, majd a fahéjat is. A másik tésztával befedjük a sütit. A tetejét megszurkáljuk, megkenjük tojássárgájával. Nagyjából 25 perc alatt sül meg.

piteExtra diétás, minimál szénhidrátos

Hozzávalók

A tésztához:
100 g kókuszliszt
3 tojás
3 evőkanál xilit
1/4 teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
4-5 savanykás alma
fahéj
xilit

A  hozzávalókat jól összekeverjük, míg homogén masszát nem kapunk. Fontos, hogy ez nem lesz gyúrható, egynemű tészta. Ne is várjuk tőle. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, picit állni hagyjuk és kinyomkodjuk a levét. Ezután hozzákeverünk ízlés szerinti mennyiségű édesítőt és fahéjat. A massza felét egyenletesen elosztjuk egy szilikonos sütőformában (vagy szilikonnal, sütőpapírral bélelt tepsiben), rárakjuk az almát, végül befedjük a maradék tésztával. Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, a tejét szórjuk meg egy kis fahéjjal, majd hagyjuk kihűlni. Kicsit csúnya lesz, de garantáltan finom.

laktózGlutén- és laktózmentes

Hozzávalók

A tésztához:
14 púpozott ek. (gm) lisztkeverék
1 tk. szódabikarbóna
5 ek. barna cukor
25 dkg sütőmargarin
1 tojássárgája
csipet só
laktózmentes tejföl (amennyit a tészta felvesz, de ne legyen túl lágy)

A töltelékhez:
1,5 kg alma
5 ek. barna cukor
1 ek. őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor

A kenéshez:
1 tojás
1 kk. laktózmentes tejföllel elkeverve

A tészta alapanyagait addig gyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát kapunk, ami elválik a tál falától. Osszuk kétfelé, és kendővel letakarva fél órát pihentessük. Az almát hámozzuk meg, nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le, és 5-10 percet pihentessük, hogy kiengedje a levét, majd csavarjuk is ki. A cukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkeverjük. A tésztát kinyújtjuk, egyiket a tepsi aljába helyezzük, eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd jöhet rá a másik. Megszurkáljuk villával, bekenjük a tojás és a tejföl keverékével. Előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 35 perc alatt készre sütjük.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.