EUR: 313,00 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát?

Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát, erről egy héten belül dönthet az Európai Unió – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva a Danas című szerbiai napilap csütörtökön.

A meg nem nevezett informátorok azt mondták az újságnak: a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős szerbiai testület keddi ülésén elfogadtak egy tervet, amely szerint minden belügyi szervet be kell majd vetni a határok lezárása érdekében. A Danasnak nyilatkozók szerint ez elkerülhetetlen, és a jelenlegi helyzetben igen összetett feladat lesz.


A lap információi szerint az Európai Unió a következő egy hétben dönthet a határok lezárásáról, ez azonban csak akkor lesz megvalósítható, ha Törökország is hajlandó az együttműködésre.

“Amennyiben Törökország nem akar együttműködni, a nyomás Görögországra hárul, és teljesen bizonyos, hogy Görögország nem fogja azt bírni. Ebben az esetben drasztikusabb lépéseket kell életbe léptetni a határokon, mert a migránsokat vissza kell onnan szorítani, az pedig teljesen biztos, hogy csak erőszak alkalmazásával lesz lehetséges” – figyelmeztettek a Danasnak nyilatkozó diplomáciai források, és felhívták a figyelmet arra, hogy egy ilyen forgatókönyv esetében, a szerb-magyar, illetve a szerb-horvát határon történt összetűzésekhez hasonló, vagy annál erőszakosabb incidensekre lehet számítani.


A lap azt írta, hogy a határzárakról szóló döntés gyorsan megszületik majd, ezt pedig az alapozhatta meg, hogy Angela Merkel német kancellár a párizsi merényletek után már nem tudja védeni a nyitott határokra vonatkozó elképzelést. Az uniós külügyminiszterek pénteki találkozója ebből a szempontból kulcsfontosságú lesz – írta a belgrádi lap.

A szerb kormány többször is kiállt amellett, hogy Szerbia nem épít kerítést a határain, és nem zárja le a határokat a migránsok előtt. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a legutóbb kedden ismételte meg álláspontját, ugyanakkor Nebojsa Stefanovic belügyminiszter úgy fogalmazott: Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárná a határát, részleteket azonban nem közölt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orgia közben csapott le a rendőrség

  Orgia közben csapott le a rendőrség

  Thaiföldön virágzik a szexturizmus. Nincs olyan perverz kívánság, amit az erre kihegyezett üzletág ne tudna kielégíteni. A napokban azonban a Ban Tulip Hotelben Dél-Pattayán több, mint 20 embert állítottak elő, amikor egy kemény orgiát szakítottak félbe az egyenruhások.

 • A nap képe: Világjáró vizsla

  A nap képe: Világjáró vizsla

  Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.

 • Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai elítélte Macron terveit

  Morvai Krisztina, Európai Parlamenti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén szólalt fel Emmanuel Macron francia elnök Európai Egyesült Államok víziója ellen és állt ki a nemzetek Európája mellett.