EUR: 306,95 Ft
CHF: 281,82 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Sport

Az Eb-n sem kell megijedni

Az Európa-bajnokságon sem kell megijedni egyetlen csapattól sem – üzeni Kű Lajos, az utolsó magyar Eb-gól szerzője a magyar labdarúgó-válogatott tagjainak.

1972-ben a magyar csapat Norvégiát, Bulgáriát, Franciaországot és Romániát legyőzve jutott el az Eb négyes döntőéig, ahol végül a negyedik helyen végzett. Utolsó gólunkat Kű Lajos szerezte a Belgium ellen 2–1-re elveszített bronzmérkőzésen.

– Én már a norvégok elleni első mérkőzés előtt is azt hangsúlyoztam, hogy nyernünk kell – mondta a Lokálnak Kű Lajos. – Tiszteljük Norvégiát mint Európa leggazdagabb országát. Tiszteljük, mert rendkívüli téli sportolóik vannak, de a futballt hagyják meg nekünk. Emlékszem, amikor kiderült, hogy velünk játszanak, az asztalt csapkodták örömükben. Remélem, ugyanezek az emberek elbujdosnak.

Oslo, 2015. november 12. Kleinheisler László (b) gólöröme a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Jobbról Kádár Tamás. MTI Fotó: Illyés Tibor

Oslóban Kleinheisler László szerezte a győztes gólt (Fotó: Illyés Tibor)

Kű Lajos kiemelte, hogy a csapategység mellett a győzelmet Bernd Storck edzői húzásai hozták meg. – Az az edző, aki be mer tenni a csapatba egy olyan játékost, aki öt hónapja nem játszott bajnokit, minden dicséretet megérdemel. Persze, rosszul is elsülhetett volna, de a bizalom szárnyakat adott Kleinheislernek. Ezt láttuk Norvégiában, amikor gólja után gyorsabban rohant a „bizalom irányába”, azaz Storck felé, mint tette azt Usain Bolt. A hazai meccsen aztán ismét jött a váratlan húzás: a mindenki által csapatba követelt Böde helyett Priskint állította a kezdőbe, ő pedig egy szenzációs találattal lényegében eldöntötte a továbbjutást.

Alig telt el két év azóta, hogy Hollandiától 8–1-es vereséget szenvedtünk, most pedig készülhetünk az Európa-bajnokságra. Mi változott az elmúlt két évben? – Nem tanultunk meg jobban futballozni, de az látszott, hogy megtanultunk jobban küzdeni egymásért. Nagyszerű pszichológiai felkészítésen vettek részt a csapattagok, és ez látszott a csapatjátékon, látszott azon, ahogy a fiúk egymásért küzdöttek. Nagyszerű karácsonyi és újévi ajándékot kaptunk a csapattól. Olyat, amire több mint negyven éve várunk.

Budapest, 2015. november 15. Priskin Tamás gólt lő a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Priskin Tamás szépségdíjas gólt szerzett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

És hogy mit hozhat a jövő? – Azt üzenem a srácoknak: nem kell megijedni senkitől az Európa-bajnokságon. Király élete formájában véd, a védelem összeállt, a középpályára a nagy öregek mellé találtunk néhány igazán tehetséges fiatalt, a csatársorban pedig olyan játékosaink vannak, akik meccseket tudnak eldönteni. Önbizalommal telve, de az ellenfélt tisztelve kell pályára lépni, és így nagyszerű eredményt érhet el a csapat. Azt gondolom, a csoportból például simán továbbjuthatunk.

Budapest, 2015. november 15. A magyar válogatott ünnepli győzelmét a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az egész csapat ünnepelt (Fotó – MTI: Illyés Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mourinho: Még mindig én vagyok a legjobb!

  Mourinho: Még mindig én vagyok a legjobb!

  Újra ragyog José Mourinho csillaga. A Manchester United 2-0-ra verte az Ajaxot az Európa Liga döntőjében, s ezzel nem csupán a csapat gyűjteményéből hiányzó trófeát szerezte meg, de a BL-indulás jogát is.

 • Aranymeccs a Bozsik Stadionban

  Aranymeccs a Bozsik Stadionban

  Szombaton igazi csúcsrangadóval zárul az NB I 2016–17-es szezonja, hiszen a listavezető Honvéd fogadja hazai pályán a második Videoton csapatát.

 • BL-döntővel avatják a Duna Arénát

  BL-döntővel avatják a Duna Arénát

  A hétvégén felavatják a Duna Arénát, „leánykori nevén” Dagály uszodát. A hivatalos megnyitón már túl vagyunk, de ezúttal élesben vizsgázik a létesítmény: Európa legjobb hat vízilabda-klubcsapata mérkőzik egymással.