2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb II.kerület

Az égben tart „kocsmát” Szőnyi Zsuzsa

Szőnyi Zsuzsa író, a Vatikáni Rádió volt munkatársa 83 évesen tért haza Rómából, ahol közel 60 éven át Triznya-kocsma néven működtette a római magyarok találkozóhelyét aventiusi otthonában. Hazatérésétől haláláig, 2007-től 2014-ig a kerületben élt és a Szilágyi Erzsébet fasori „római teraszán” folytatta kultúrapártoló és közösségépítő tevékenységét. Mindenszentekkor és halottak napján rá is emlékeztünk és meglátogattuk a néhai „aventiusi tündér” sírhelyét.

Fotó: Magyar Kurír

Szőnyi Zsuzsa a Szilágyi Erzsébet fasori “római teraszán”

Szőnyi Zsuzsa Szőnyi István festőművész lánya és az 1991-ben elhunyt Triznya Mátyás festőművész felesége volt. 1949-ben férjével menekült Olaszországba. Rómában fogadták be őket, ahol a Triznya-kocsmának nevezett szalonban több mint fél évszázadon át Zsuzsa rakott krumplija mellett „váltotta meg a világot” a magyar szellemi élet krémje. Az olasz−magyar kulturális kapcsolatok ápolásáért 1999-ben az Olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjével tüntették ki. 2007-ben tért haza, és a II. kerületben talált otthonra, ahová édesapja képeit is hazahozta Rómából. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át irodalmi munkásságáért. 2013-ban átadták a felújított Szőnyi István Emlékmúzeumot Zebegényben, és megnyílt a Triznya Mátyás−Szőnyi Zsuzsa Emlékszoba is.


Szőnyi Zsuzsánál hazatérése után jártunk a Szilágyi Erzsébet fasori Kocsmában. Akkor kérdeztük arról, hogy miért jött vissza.

– Édesapám 1960, anyám 1967, férjem pedig 1991 óta a zebegényi temetőben nyugszik. Mára a törzstagok java része is Budapesten van, nem Rómában. Évek óta folyamatosan készülök a visszatérésre – mesélte 2007-ben a Budán is csak aventiusi tündérnek nevezett Zsuzsa néni, aki most már az égi „Kocsmában” gyűjti maga köré a magyar szellemi élet vele együtt eltávozott nagy „kocsmatöltelékeit”. – Elhatároztam, hogy bármi áron keresek egy olyan teraszt Budapesten, mint a római. A Szilágyi Erzsébet fasorban megtaláltam. Mostantól tehát két helyszínen: Rómában a Triznya-kocsmában és a budai Kocsmában is tartom az összejöveteleket. Rómában, amikor ott vagyok, itthon, Budán pedig ha valamelyik törzstag gondol egyet, megy a körtelefon, és jönnek a vendégek. Ilyenkor néha rögtönöznöm kell a főzés terén, de ezt elnézik nekem a kedves kocsmatöltelékek.


Szőnyi Zuzsa sírja2

Szőnyi Zsuzsa közös sírban nyugszik családjával

Szőnyi Zsuzsa 2014 tavasza óta együtt nyugszik a zebegényi temetőben édesapjával, Szőnyi Istvánnal, édesanyjával, Bartóky Melindával, fiatalon elhunyt öccsével, Péterrel és férjével, a 23 évvel korábban elvesztett Triznya Mátyással.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.