2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Az EU együttes erővel védi meg külső határait

Az európai uniós tagországok megállapodtak az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről – közölte pénteken Brüsszelben Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, a tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetőinek rendkívüli tanácskozásán.

Franciaország megszerezte a partnerektől a szükséges támogatást abban a három kérdésben, amelyet kiemelten fontosnak tart – jelentette ki “Eltökélten, gyorsan és energikusan kell cselekednünk” – tette hozzá.


“Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk” – mondta a miniszter, és úgy vélekedett, hogy ezek hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

A miniszteri tanácskozásról kiadandó közös állásfoglalás – amelynek a tartalmát illetően alacsonyabb szinten már az előző napokban megállapodás született a tagországok között – arról rendelkezik, hogy az EU külső határain haladéktalanul bevezetik a módszeres utasellenőrzést, mégpedig azok tekintetében is, akiket megillet a szabad mozgás joga.


A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez tartozó 26 EU-tagország polgárait eddig az unió külső határain is csak nagyon lazán ellenőrizték: az autósnak az ellenőrzőpontnál csupán lassítania kellett, és esetleg fel kellett mutatnia az úti okmányát. Ezentúl az ilyen dokumentumok tartalmát szisztematikusan összevetik a bűnügyi és biztonsági adatbázisokkal.

A külső határok szorosabb ellenőrzésének elhatározása mellett egyetértés született abban is, hogy megteremtik a légiutasadatok megosztásának mechanizmusát, továbbá visszaszorítják a lőfegyverek csempészetét.

A pénteki rendkívüli uniós bel- és igazságügyi miniszteri ülést a franciák kérték az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek nyomán.

Közleményt adott ki a találkozóról a magyar belügyi tárca is. Ebben kiemelte, hogy Magyarország a legteljesebb mértékben szolidáris Franciaországgal, és minden intézkedést támogat, amelynek révén az EU-ban erősödhet a biztonság.

Kapcsolódó Cikkek