EUR: 308,45 Ft
CHF: 288,05 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb IV.kerület

Az újpesti menzareform

menza_0

Mi legyen az ebéd?

Mit tehetünk közösen azért, hogy a gyerekek megegyék a menzakosztot? Küldjenek recepteket, tréfás elnevezéseket és ötleteket – kérte Wintermantel Zsolt az Étel sója, avagy mit kezdjünk a menzareformmal? címmel írt blogbejegyzésében a kerületi szülőket és nagyszülőket.

– Jelenleg az a helyzet, hogy hiába egészséges az étel, ha a gyerek nem eszi meg, éhesen megy haza és otthon két pofára falja a „házi kosztot”– kezdte őszintén a párbeszédet a polgármester. – Nem tehetünk úgy, mintha a jogszabály nem létezne, nem tehetünk úgy, mintha több pénz lenne egy-egy fejadag előállítására, mint amennyi van, és nem tehetünk úgy, mintha a gyerekek eddigi étkeztetése bármiben is jobb lett volna az újnál. Legfeljebb azt állíthatjuk, hogy „más” volt, de a rengeteg sóval, fehér liszttel, E betűs ízesítővel és állományjavítóval biztosan nem volt jobb. Viszont a gyerekek (és sok szülő) szerint is finomabb volt.

Wintermantel Zsolt azt szeretné, ha a megoldást együtt találnák meg, konkrét ötletekkel. Vallja: attól, hogy valami egészséges, nem kell visszataszítónak lennie. Az egyik anyuka például azt javasolta, játsszanak az ételek nevével is! – A „zabkorpás rántott szelet” (brrr..) helyett nyugodtan nevezhetjük úgy is: „rántott hús zabosan”. Valószínűleg felkelti a gyerek kíváncsiságát. És mi van akkor, ha ugyanebbe a panírba zellerkarikákat forgatunk, és azt mondjuk rájuk: újragondolt chips. Melyik gyerek ne enne szívesen chipset ebédre? – fűzte tovább a gondolatot a polgármester. – Tehát azt találtam ki, hogy versenyt hirdetek: Kedves anyukák, apukák! Vállalkozó kedvű nagyik! Tegyenek javaslatot a menüre. Szívesen fogadok recepteket, ételötleteket. Két kikötés van csak, amihez muszáj igazodni: egyrészt az étel ára férjen bele a keretbe, másrészt a recept, az ételötlet feleljen meg a közétkeztetésről szóló törvénynek. A győztes receptet bevezetjük az iskolai menzákon, ráadásul a nyertes gyermekének nevével. Ha tehát például Molnár Erik anyukája nyer, az étel mondjuk, „Erik kedvenc zöldborsója” néven szerepel majd az iskolai menüben. A javaslatokat a menzareform@gmail.com e-mail-címre várom – szól a felhívás. Kerületünk Facebook-oldalára a bejegyzés kapcsán számos észrevétel érkezett, megindult a párbeszéd. Sok szülő kifogásolja, hogy A és B menü között lehet választani, az egységes ételeknek jobban örülnének, de érkeztek már konkrét receptek, javaslatok is.

Sztanó Orsolya

Sztanó Orsolya (fotó: facebook/dipmaker)

Sztanó Orsolya: A szemünkkel eszünk

Sztanó Orsolya szakács-író szerint remek ötlet az ételek átkeresztelése.

– A gyerekek borzasztóan válogatósak tudnak lenni, főleg, ha egy bizonyos étel nem úgy van elkészítve, mint otthon – állítja a szakács. – Fontos a gusztusos tálalás is, hiszen a legtöbb ember – legyen az gyerek vagy felnőtt – a „szemével eszik”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.