EUR: 312,66 Ft
CHF: 260,79 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb IV.kerület

Az újpesti menzareform

menza_0

Mi legyen az ebéd?

Mit tehetünk közösen azért, hogy a gyerekek megegyék a menzakosztot? Küldjenek recepteket, tréfás elnevezéseket és ötleteket – kérte Wintermantel Zsolt az Étel sója, avagy mit kezdjünk a menzareformmal? címmel írt blogbejegyzésében a kerületi szülőket és nagyszülőket.

– Jelenleg az a helyzet, hogy hiába egészséges az étel, ha a gyerek nem eszi meg, éhesen megy haza és otthon két pofára falja a „házi kosztot”– kezdte őszintén a párbeszédet a polgármester. – Nem tehetünk úgy, mintha a jogszabály nem létezne, nem tehetünk úgy, mintha több pénz lenne egy-egy fejadag előállítására, mint amennyi van, és nem tehetünk úgy, mintha a gyerekek eddigi étkeztetése bármiben is jobb lett volna az újnál. Legfeljebb azt állíthatjuk, hogy „más” volt, de a rengeteg sóval, fehér liszttel, E betűs ízesítővel és állományjavítóval biztosan nem volt jobb. Viszont a gyerekek (és sok szülő) szerint is finomabb volt.


Wintermantel Zsolt azt szeretné, ha a megoldást együtt találnák meg, konkrét ötletekkel. Vallja: attól, hogy valami egészséges, nem kell visszataszítónak lennie. Az egyik anyuka például azt javasolta, játsszanak az ételek nevével is! – A „zabkorpás rántott szelet” (brrr..) helyett nyugodtan nevezhetjük úgy is: „rántott hús zabosan”. Valószínűleg felkelti a gyerek kíváncsiságát. És mi van akkor, ha ugyanebbe a panírba zellerkarikákat forgatunk, és azt mondjuk rájuk: újragondolt chips. Melyik gyerek ne enne szívesen chipset ebédre? – fűzte tovább a gondolatot a polgármester. – Tehát azt találtam ki, hogy versenyt hirdetek: Kedves anyukák, apukák! Vállalkozó kedvű nagyik! Tegyenek javaslatot a menüre. Szívesen fogadok recepteket, ételötleteket. Két kikötés van csak, amihez muszáj igazodni: egyrészt az étel ára férjen bele a keretbe, másrészt a recept, az ételötlet feleljen meg a közétkeztetésről szóló törvénynek. A győztes receptet bevezetjük az iskolai menzákon, ráadásul a nyertes gyermekének nevével. Ha tehát például Molnár Erik anyukája nyer, az étel mondjuk, „Erik kedvenc zöldborsója” néven szerepel majd az iskolai menüben. A javaslatokat a menzareform@gmail.com e-mail-címre várom – szól a felhívás. Kerületünk Facebook-oldalára a bejegyzés kapcsán számos észrevétel érkezett, megindult a párbeszéd. Sok szülő kifogásolja, hogy A és B menü között lehet választani, az egységes ételeknek jobban örülnének, de érkeztek már konkrét receptek, javaslatok is.

Sztanó Orsolya

Sztanó Orsolya (fotó: facebook/dipmaker)

Sztanó Orsolya: A szemünkkel eszünk

Sztanó Orsolya szakács-író szerint remek ötlet az ételek átkeresztelése.

– A gyerekek borzasztóan válogatósak tudnak lenni, főleg, ha egy bizonyos étel nem úgy van elkészítve, mint otthon – állítja a szakács. – Fontos a gusztusos tálalás is, hiszen a legtöbb ember – legyen az gyerek vagy felnőtt – a „szemével eszik”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.