EUR: 325,40 Ft
CHF: 279,71 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Beáll a garázscégek mögé a kereskedőház

A jövőben már nem csak a kisvállalkozások felé nyit a Magyar Nemzeti Kereskedőház, hanem a frissen induló (startup) cégeknek is szolgáltatásokat nyújt. A szervezet InnoTrade néven indított útjára egy garázscégeknek szóló programot, amellyel innovatív vállalkozásokat juttatnának ki a nemzetközi piacokra.

kereskedőház, MNKH, export, kiállítás

Külföldön is van mit mutogatni (fotó: MNKH)

Hiánypótló kezdeményezéssel állt elő a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH): az InnoTrade néven, a közelmúltban meghirdetett programmal magyar startupokat céloznak meg, hogy lehetőséget kínáljanak számukra a nemzetközi megjelenésre. A kereskedőház olyan vállalkozások (a frissen alapított cégek mellett a már hosszabb ideje működő társaságokra is érvényes a felhívás) jelentkezését várja, amelyek már rendelkeznek prototípussal, eltökélt szándékuk, hogy kilépjenek a globális piacra és angol nyelvtudásnak sincsenek híján.


Zöld út külföldre

Ezen feltételek teljesítésén kívül másra nem is igazán kell figyelniük az érdeklődőknek, hiszen az MNKH a pályázati folyamat kidolgozásakor arra is törekedett, hogy az minél egyszerűbb, átláthatóbb és a bürokratikus akadályoktól mentes legyen. És hogy mit is ad az InnoTrade? A program a sikeres jelentkezők előtt megnyitja az utat több nemzetközi esemény előtt, amelyeken kiállításra is kapnak lehetőséget a vállalkozások. Ennek költséget – tehát a rendezvények belépőjegyeit, a kiállítóhely díját, valamint a szállást is – a kereskedőház finanszírozza, vagyis a kiutazókat egyedül az útiköltség terheli. A gyakorlati támogatás mellett az MNKH edukációs feladatokat is végez, így előzetesen felkészíti a résztvevőket a professzionális külpiaci megjelenésre, tökéletesíti a bemutatkozást és a szükséges információkkal is ellátja a cégeket.


Az egyedit keresik

A pályázatok benyújtása kapcsán érdemes szem előtt tartani, hogy a jelentkezéshez szükséges dokumentumoknak (ezek a www.innotradeprogram.hu oldalon megtalálhatóak) legkésőbb 45 nappal az adott kiállítást megelőzően be kell érkezniük a kereskedőházhoz. Az érdeklődők közül aztán egy szakmai zsűri választja majd ki azokat a cégeket, amelyek részt vehetnek a nemzetközi rendezvényen. Ez a testület három tagból áll, ők számos szempontot mérlegelve hozzák meg a döntésüket. Vizsgálják például a projekt létjogosultságát, vagyis hogy az adott termék vagy szolgáltatás piacképes-e egyáltalán, de azt is értékelik, hogy mennyire számít egyedinek a produktum. Azaz az ötletgazdáknak elő kell adniuk, hogy miben különböznek a már piacon lévő hasonló termékektől vagy szolgáltatásoktól.

Csak a pénz hiányzik

Azt, hogy az InnoTrade programnak van létjogosultsága, az MNKH vonatkozó felméréseinek eredményei is alátámasztják. Az elsősorban startupok körében végzett kutatások ugyanis azt mutatták, hogy bár a legtöbben közülük piacképes termékekkel, illetve szolgáltatásokkal rendelkeznek, megfelelő erőforrások hiányában mégsem képesek a sikeres külpiaci tevékenység megvalósítására, vagyis nem tudják megoldani az ötletük nemzetközi piacokra történő kijuttatását. A kereskedőház éppen ezért, az ilyen problémákra válaszul hívta életre a kezdeményezését. Ezzel pedig az egyetlen szereplő itthon, amely folyamatosan támogatja a vállalkozások külföldön való megjelenését.

A kereskedőház ennek fejében annyit kér a kiválasztott cégektől, hogy a nemzetközi eseményeken összegyűjtött tapasztalatokat és élményeket osszák meg blogbejegyzésekben vagy médiaszereplések alkalmával. A sikersztorik ugyanis kiváló ösztönzői lehetnek a külpiacokat célzó hazai innovatív projektgazdáknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.

 • Csalók verik át az idős embereket

  Csalók verik át az idős embereket

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a fővárosi polgárőrökkel együttműködve bűnmegelőzési programot indított az idősek védelmében. Az utóbbi időben több olyan eset látott napvilágot, amikor este, vagy éjszaka azzal hívtak fel bűnözők idős embereket, hogy bajba került, vagy balesetet szenvedett az unokájuk és azonnal pénzre van szüksége.

 • Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Gyomorforgató és botrányos, ami a Jobbikban folyik. A Ripost értesülései szerint ugyanis
  visszakerül a párt vezetésébe az a Kulcsár Gergely, aki korábban meggyalázta a Dunába lőtt zsidó áldozatok Duna-parti emlékművét.