EUR: 307,26 Ft
CHF: 283,16 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Bombázza Franciaország az Iszlám Államot

Szíria, 2015. október 6.
Az orosz védelmi minisztérium által 2015. október 5-én közreadott, videofelvételről készített kép az orosz légierő által a szíriai Idlib város közeli erdős terület felett ledobott bombák egyikéről. Oroszország 2015. szeptember 30-án kezdett légicsapásokat Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A francia légierő húsz bombát dobott le az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén, Rakka városában. A tíz bombázó egy parancsnoki központot és egy kiképző tábort is megsemmisített – közölte vasárnap este a francia védelmi minisztérium.

“Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt” – olvasható a tárca közleményében.

A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel.

A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

A közleményben nem szerepel, de a hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott 129 áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Francois Hollande francia államfő még azelőtt, hogy a terrorszervezet kiadta volna az erről szóló közleményét, a merényletsorozatot “egy dzsihadista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett háborús tettnek” nevezte, amely ellen Franciaország “kíméletlenül fel fog lépni bel- és külföldön”.

Kapcsolódó Cikkek