2018. április 21., szombat
Konrád

Aktuális

Budapestre hoznák a Pearl Jamet

Reális esély van rá, hogy 2016-ban, húsz év után újra a magyar fővárosban ad koncertet a Pearl Jam – mondta a Lokálnak adott interjújában Pintér Miklós. Az erről szóló tárgyalások már zajlanak. A Grungery.hu alapító-főszerkesztője aztán ennél is nagyobb kabátot adna Budapestre és a térség grunge-központjává tenné a fővárost.

Pintér Miklós, Amplifon, Grungery (Fotó: Sáfár Tibor)

(Fotó: Sáfár Tibor)

– Először is beszéljünk a Grungery.hu weboldalról, amely márciusban indult útjára. Mi ez és miért jött létre?


– A honlap ötletét a grunge zenei műfaj iránt érzett szeretetem szülte. Bár elképesztően sok felületen foglalkoznak ezzel a témával, valahogy egyik sem tudott közösséget teremteni a rajongóknak. Én még középiskolás koromban, tehát a ’90-es évek legelején ismerkedtem meg az irányzattal. A grunge-korszak rövid élettartama ellenére is meghatározó nyomot hagyott a generációmban, persze közben felnőttünk, de az iránta való rajongás azóta is töretlen maradt. Ezt talán az is jól bizonyítja, hogy néhány hét alatt ezrek csatlakoztak a tavasszal élesített site-hoz.

– Szóval a Grungery.hu egyfajta mozgalmi bázisnak készült?


– Nyilván az alapvető funkciója az, hogy otthont adjon a műfaj tisztelőinek. De van itt azért egy hosszabb távú cél is, mégpedig az, hogy Budapest váljon a térség grunge-fővárosává. El szeretnénk érni, hogy a régi nagy együttesek rendszeresen szervezzenek ide fellépéseket. Persze ez kemény dió, hiszen már csak a helyi szabályozás miatt is tetemes hátrányban vagyunk a környező országokhoz képest. Nem úgy a műfaj beágyazottságát tekintve, ebből a szempontból utcahosszal vezetünk. Gyakorlatilag nincs olyan itthoni rocklemez, amelyen ne lennének felfedezhetőek a grunge jegyei.

– Csakhogy a grunge majd harminc évvel ezelőtt hódított, mára inkább rétegzenévé vált. Képes még tömegeket megmozgatni?

– Persze, Amerikában már hónapokkal korábban elfogynak a jegyek a Pearl Jam-koncertekre, hogy csak egy példát mondjak. A zenei műfajok ciklikusak, én azt látom, hogy a grunge éppen most kapaszkodik vissza. De idehaza is egyre gyarapodik a tábor, és magam sem gondoltam volna, hogy a fiatalok ilyen nagy arányban képviseltetik magukat.

– Ha közönség még akadna is, miért pont Magyarországra esne a nagymenők választása?

– Ez kicsit leegyszerűsítve egyedül pénz kérdése. A napokban beszéltem a Live Nation koncertszervező marketingigazgatójával, aki arról mesélt, hogy szabályos licitháború folyik egy-egy banda fellépéséért. A szabályok világosak: a legnagyobb gázsi felajánlója lesz a befutó. Az összegek persze az egekben, hiszen a lemezpiac bedőlésével a koncertezés lépett elő fő kereseti forrássá. Vagyis a helyzet nem egyszerű.

– Hogy lesz így Budapestből grunge-főváros?

– A prémium kategóriás bandák mellett a kisebbekkel már elérhető áron is le lehet szerződni, mondjuk egy A38 méretű fellépésre. Hosszú távon előrelépést azonban csak az eredményezhet, ha a koncertjegyeket terhelő áfa kulcsát leszállítják. Itthon ez most 27 százalék, Ausztriában 11, máshol mindössze hat, de a régió második legmagasabb adója is csak 16 százalék. Budapestnek megvan minden adottsága ahhoz, hogy Közép-Európa kulturális központjává váljon, de a kulturális áfa csökkentésének kérdésével muszáj kezdeni valamit. A Soundgarden Chris Cornelljének tavaszi, budapesti koncertje is emiatt nem valósult meg. A kiváló énekes viszont többek között Bécsbe, Zágrábba és Triesztbe is ellátogat, úgyhogy utazhatunk a szomszédba, ha látni akarjuk őt élőben játszani.

Pintér Miklós, Amplifon, Grungery (Fotó: Sáfár Tibor)

(Fotó: Sáfár Tibor)

– Van már kiszemelt, hogy melyik együttessel hirdetnék meg a budapesti grunge-kultúrboomot?

– Mondjuk 2016-ban összejöhetne egy Pearl Jam-buli, az remek start volna. De ezért mindenkinek tennie kell a maga szintjén.

– Ez valamiféle kósza ötlet, vagy annál azért több?

– Ott tartunk, hogy azokkal, akik számítanak az ügyben itthon, nagy vonalakban már átbeszéltem a dolgot. A legnagyobb hazai fesztivál döntéshozói közül többen is csatlakoztak magánszemélyként a kezdeményezésünkhöz, egyszerűen azért, mert ők is rajonganak a Pearl Jamért. Elindítottunk egy mozgalmat „Scream Hello!” néven, amely támogatókat gyűjt a budapesti koncerthez. Mostanra több mint 1300-an csatlakoztak a Facebookon, de nemzetközi fórumoktól is kapunk támogatást. Budapest gyönyörű, emiatt több külföldi rajongó is összekötné a koncertlátogatást fővárosunk felfedezésével. Az szinte biztos, hogy tavasszal észak-amerikai turnéra megy a zenekar, ősszel viszont a 25. születésnapjuk apropóján Európába is átjönnek. Hogy konkrétan hová, arról már megkezdődtek a tárgyalások.

– Őszintén, van bármekkora esély rá, hogy a Pearl Jam jövőre fellép Magyarországon?

– Abszolút, az esély reális, ha nem így gondolnám, bele sem vágok a megvalósításba és a rajongókat sem heccelem feleslegesen. A nyáron kint jártam Seattle-ben, ahol olyan emberekkel találkoztam, akik kapcsolatban állnak az együttessel vagy a menedzsmenttel. Velük előzetesen is egyeztettünk, szóval az előkészítés is megtörtént. Néhány héten belül elindítjuk a hivatalos kampányunkat is, amelyről egyelőre nem árulhatok el részleteket, maradjunk annyiban, hogy nemzetközi szinten is lesz visszhangja. Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy tízezrek várják vissza a Pearl Jamet Budapestre.

– Mi hozhat sikert a törekvésnek?

– Egyfelől a fesztiválszezon, ezen belül is a szigetesek nyitottsága. Egy nulladik napi Pearl Jam-bulit én legalábbis minden további nélkül el tudok képzelni, persze azért egy önálló est volna az igazi. Ezenfelül két ütőkártyánk van: az egyik a húszéves jubileum, vagyis a Pearl Jam először és utoljára 1996-ban adott koncertet Magyarországon, a másik pedig az ’56-os forradalom kerek évfordulója. A csapat a szociális érzékenységéről is ismert, saját alapítványt is létrehoztak, és kedvelik azokat a helyszíneket, amelyek a szabadságra emlékeztetnek.

– Mikor derül ki, hogy rábólintottak-e a szervezők Budapestre, vagy sem?

– Még az idén döntenek, de 2016 tavaszánál nem valószínű, hogy hamarabb bejelentenék az eredményt. Addig pedig pöröghetnek a bakelitek!

Kapcsolódó Cikkek