2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Külföld

Először vehetnek részt nők választáson Szaúd-Arábiában

Először vehetnek részt nők választáson Szaúd-Arábiában, a decemberi önkormányzati választáson, amelynek kampányidőszaka vasárnap kezdődött el.

A 284 képviselő-testületben betölthető helyekért mintegy hétezren szállnak versenybe, és kilencszáz közülük a nő. A képviselő-testületi helyek kétharmadának sorsát választásokon döntik el, a többieket kinevezik.


Az ultrakonzervatív királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik, így például nem vezethetnek autót, és férjük vagy más férfi családtagjuk engedélye nélkül nem utazhatnak.

A férfiak eddig két választáson vehettek részt választókként Szaúd-Arábiában, két önkormányzati választáson 2005-ben és 2011-ben. 2011-ben biztosított Abdalláh akkori szaúdi uralkodó – az “arab tavasz” néven emlegetett, az arab világ több országát érintő politikai átalakulások hatására – választójogot és a választhatósághoz való jogot az ország női állampolgárainak. Két évvel később neveztek ki először nőket a madzslisz, az alkotmányos tanácsadó testület tagjainak sorába.

A hivatalos adatok szerint a december 12-i önkormányzati választásra eddig 130 ezer nő vetette fel magát a választói névjegyzékbe a 21 millió lakosú országban, tízszer kevesebben, mint ahányan a férfiak közül. A közlekedés mellett bürokratikus akadályok, de sok esetben az is eltántorítja a szaúdi nőket a választáson való részvételtől, hogy nem értik annak jelentőségét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.