EUR: 310,21 Ft
CHF: 288,76 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Először vehetnek részt nők választáson Szaúd-Arábiában

Rijád, 2013. október 28.
A nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen tiltakozik egy szaúdi női aktivista a volán mögött Rijádban 2013. október 28-án. Az előző napon Szaúd-Arábiában 14 nőt tartóztattak le, amiért vezettek. Konkrét, a nők vezetését tiltó törvény nincs a konzervatív királyságban, de egy sereg előírás lehetetlenné teszi számukra, hogy a volán mögé üljenek. (MTI/EPA)

Először vehetnek részt nők választáson Szaúd-Arábiában, a decemberi önkormányzati választáson, amelynek kampányidőszaka vasárnap kezdődött el.

A 284 képviselő-testületben betölthető helyekért mintegy hétezren szállnak versenybe, és kilencszáz közülük a nő. A képviselő-testületi helyek kétharmadának sorsát választásokon döntik el, a többieket kinevezik.

Az ultrakonzervatív királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik, így például nem vezethetnek autót, és férjük vagy más férfi családtagjuk engedélye nélkül nem utazhatnak.

A férfiak eddig két választáson vehettek részt választókként Szaúd-Arábiában, két önkormányzati választáson 2005-ben és 2011-ben. 2011-ben biztosított Abdalláh akkori szaúdi uralkodó – az “arab tavasz” néven emlegetett, az arab világ több országát érintő politikai átalakulások hatására – választójogot és a választhatósághoz való jogot az ország női állampolgárainak. Két évvel később neveztek ki először nőket a madzslisz, az alkotmányos tanácsadó testület tagjainak sorába.

A hivatalos adatok szerint a december 12-i önkormányzati választásra eddig 130 ezer nő vetette fel magát a választói névjegyzékbe a 21 millió lakosú országban, tízszer kevesebben, mint ahányan a férfiak közül. A közlekedés mellett bürokratikus akadályok, de sok esetben az is eltántorítja a szaúdi nőket a választáson való részvételtől, hogy nem értik annak jelentőségét.

Kapcsolódó Cikkek