EUR: 307,68 Ft
CHF: 265,89 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Sport

Eltiltanák a doppingoló orosz atlétákat

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette testület az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását kérte. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A hétfőn nyilvánosságra hozott, 350 oldalas vizsgálati anyag továbbá örökös eltiltást javasol öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Vagyim Zelicsenok VFLA-vezető szerint az eltiltás nem lenne “objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, voltak doppingesetek Oroszországban, de nem gondolja, hogy ezek “szisztematikusak” lettek volna.

A független WADA-testület az orosz atlétikát – elsősorban a gyaloglást – alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette Lamine Diack tiszteletbeli tagságát, az IAAF előző elnöke a gyanú szerint két társával mintegy 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az atlétáik doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Emlékezzünk a nagyokra!

  Emlékezzünk a nagyokra!

  Bár manapság nem igazán találunk örömre okot, ha a magyar labdarúgó-válogatottra gondolunk, azért voltak idők, amikor büszkén mondhattuk, hogy a magyar futball a világ élvonalába tartozik.

 • Ilyen volt a Storck-éra

  Ilyen volt a Storck-éra

  Közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Labdarúgó Szövetség és Bernd Storck, szövetségi kapitány. A német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott. Az MLSZ döntése egyáltalán nem meglepő, hiszen nem tudta meglovagolni a tavalyi Európa bajnokságon elért szép eredmények hullámait, illetve a jövő évi világbajnokságra sem sikerült kijuttatnia a csapatot.

 • Büszkék vagyunk rád, Zsuzsi!

  Büszkék vagyunk rád, Zsuzsi!

  A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál – V4 Futóhétvégén egészen pontosan 31920 futót regisztráltak, azaz messze megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a harminc ezret!