EUR: 312,29 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 24., kedd
György

Belföld

Európa kinyírta a magyar acélipart

˗ Két évvel ezelőtt azt sem tudtam, túléljük-e az acélgyártás kilencvenes évek óta húzódó válságát. Ma az ISD-Dunaferr megvan, de nagyon kemény kihívásokkal kell szembenéznie – fogalmazott Evgeny Tankhilevich cégvezető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A prezentációból, amelyet Sevcsik Mónikával, a vállalat reorganizációs és management support igazgatójával közösen tartottak, kiderült, néhány tényező komoly versenyhátrányba hozta Európában az ISD-Dunaferrt. Ezek között szerepelnek az Oroszország elleni európai szankciók, amelyek az orosz banki érdekeltségbe tartozó cég hitellehetőségeit erősen leszűkítették. Rengeteg nehézséget okoz a CO2 kibocsátás ellenőrzésének rendszerere, amely az európai vállalatokat sújtja az ázsiaiakkal szemben. Az importőrök pedig egyre több olcsó terméket hoznak be Kínából. És nehezíti a Dunaferr piaci helyzetét az orosz-ukrán háború is, jelentős beszállítók működnek ugyanis háborús területen, és ez akadályozza a szállítást.


Az 1954 óta működő cég, amely Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatója, megszorításokkal és a technológia fejlesztését támogató beruházásokkal próbál kilábalni helyzetéből. Evgeny Tankhilevich úgy fogalmazott, a kormánynak is újra kellene gondolnia, kell-e magyar acélgyártás: szükség volna állami segítségre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája.” A legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.

  • Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkos

    Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkos

    Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék hétfőn nem jogerősen azt a férfit, aki egy fejszével agyonverte a szomszédját 2016 májusában, a baranyai Túronyban – közölte a bíróság a honlapján.