EUR: 310,44 Ft
CHF: 259,19 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Életmód

Fiatalodni akarsz? Kenj magadra növényi őssejtet!

The girl's face after care cosmetics

A növényekből nyerhető őssejtek minden sejttípus létrehozására képesek

Mielőtt plasztikai sebészhez rohannánk az első ráncok megjelenésekor, először érdemes a kevésbé drasztikus megoldásokat is megvizsgálni. Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona – csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetológiában. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos elárulta, hogyan  lassítják ezek a növények a bőr öregedését.

– Az emberi bőrben is megtalálhatók az őssejtek, amelyek aktivitása a kor előrehaladtával csökken. Ennek következtében a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából, és az egyre mélyülő ráncok is megjelennek. Felnőttkorban már nem keletkeznek őssejtek, ezért fontos, hogy minél gondosabban őrizzük a meglévők működőképességét – magyarázta Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus. A szakorvos kiemelte, hogy a bőrápolás terén igazi áttörést jelentett a növényekből nyerhető őssejtek alkalmazása, amelyek minden sejttípus létrehozására képesek.


A kozmetológiában először egy svájci almafajta őssejtjeit használták eredményesen. – Megfigyelték, hogy a gyümölcs héja hónapokon keresztül friss maradt, nem ráncosodott. Kiderült, hogy a titok a szövetekben található különleges őssejtekben rejlik. A kutatások igazolták, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek működőképességére és vitalitására is pozitívan hatnak: segítik a bőr megújítását, késleltetik az öregedését és támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat – árulta el a szakértő.

A bőrápolásban ma már többek között a havasi gyopár és a nyári orgona őssejtjeit is széles körben alkalmazzák a különböző típusú kozmetikumokban, például arclemosókban, szemkörnyékápolókban és ránctalanító szérumokban. A havasi gyopár rendkívüli ellenálló képessége az őssejtjeiben rejlő gyulladásgátló és védekező mechanizmusnak köszönhető, a nyári orgona különlegessége pedig a megújulás, mert bár télen tövig kifagy, tavasszal mégis képes feléledni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ne aludj sminkben!

    Ne aludj sminkben!

    Mi történik, ha egy hosszú éjszaka után sminkben fekszünk le aludni? A szakemberek szerint ez a legrosszabb, amit a bőrünkkel teszünk: beindítja a ráncosodást, hiszen lebontja a természetes kollagént, eltömíti a pórusokat, szárazzá, repedezetté válik a bőr.