EUR: 307,77 Ft
CHF: 281,59 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Életmód

Fiatalodni akarsz? Kenj magadra növényi őssejtet!

The girl's face after care cosmetics

A növényekből nyerhető őssejtek minden sejttípus létrehozására képesek

Mielőtt plasztikai sebészhez rohannánk az első ráncok megjelenésekor, először érdemes a kevésbé drasztikus megoldásokat is megvizsgálni. Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona – csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetológiában. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos elárulta, hogyan  lassítják ezek a növények a bőr öregedését.

– Az emberi bőrben is megtalálhatók az őssejtek, amelyek aktivitása a kor előrehaladtával csökken. Ennek következtében a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából, és az egyre mélyülő ráncok is megjelennek. Felnőttkorban már nem keletkeznek őssejtek, ezért fontos, hogy minél gondosabban őrizzük a meglévők működőképességét – magyarázta Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus. A szakorvos kiemelte, hogy a bőrápolás terén igazi áttörést jelentett a növényekből nyerhető őssejtek alkalmazása, amelyek minden sejttípus létrehozására képesek.

A kozmetológiában először egy svájci almafajta őssejtjeit használták eredményesen. – Megfigyelték, hogy a gyümölcs héja hónapokon keresztül friss maradt, nem ráncosodott. Kiderült, hogy a titok a szövetekben található különleges őssejtekben rejlik. A kutatások igazolták, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek működőképességére és vitalitására is pozitívan hatnak: segítik a bőr megújítását, késleltetik az öregedését és támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat – árulta el a szakértő.

A bőrápolásban ma már többek között a havasi gyopár és a nyári orgona őssejtjeit is széles körben alkalmazzák a különböző típusú kozmetikumokban, például arclemosókban, szemkörnyékápolókban és ránctalanító szérumokban. A havasi gyopár rendkívüli ellenálló képessége az őssejtjeiben rejlő gyulladásgátló és védekező mechanizmusnak köszönhető, a nyári orgona különlegessége pedig a megújulás, mert bár télen tövig kifagy, tavasszal mégis képes feléledni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

 • Forró téma a nyári szabadság

  Forró téma a nyári szabadság

  Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.

 • Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Bár a bankfiókok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ügyek intézésében, egyre többen használnak hazánkban internetbankot és mobilalkalmazást.

 • A tetőn spórolhatunk a legtöbbet

  A tetőn spórolhatunk a legtöbbet

  Csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, holott építkezés vagy felújítás során 71 százalék számára az egyik legfontosabb szempont a jó hőszigetelés kialakítása.