EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

Fidesz: az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel

Budapest, 2015. november 6.
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője (j) beszél, mellette Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatójukon az Országházban 2015. november 6-án. A tájékoztatón elhangzott, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz ezen a napon a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.
MTI Fotó: Soós Lajos

A Fidesz szerint az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt azzal kapcsolatban mondta Budapesten, sajtótájékoztatón, hogy az Országgyűlés hétfőn a Jobbik kezdeményezésére – MSZP-s és LMP-s támogatással – antikorrupciós vitanapot tart.

“Ma azok vádolnak bennünket korrupcióval, akik elherdálták az ország vagyonát” – fogalmazott a frakciószóvivő, hozzátéve: a baloldal nyolcéves kormányzásának jelképe a nokiás doboz volt.

A Fidesz politikusa idézte két volt szocialista pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila 2013-as szavait. Előbbi arról beszélt, jobb nem tudni, honnan vándoroltak pénzek az MSZP-hez, Mesterházy Attila pedig azt mondta egy lapinterjúban, hogy hatalmas gondot jelentenek párttársai korrupciós ügyei – elevenítette fel a nyilatkozatokat.

Halász János utalt az MSZP-s Hiszékeny Dezső elleni eljárásra – amelyben vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a parlament felfüggesztette a mentelmi jogát -, a Jobbikkal kapcsolatban pedig Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő ügyét vetette fel, akinek a mentelmi jogát szintén felfüggesztette az EP.

A szóvivő hangsúlyozta: a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Példaként említette, hogy az alaptörvény rögzíti a felelős gazdálkodást az állami vagyonnal. Azt is mondta: a kabinet sokat tett a feketegazdaság elleni harcban, kizárta a közbeszerzésekből az offshore cégeket, és új pártfinanszírozást fogadtak el.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint az ellenzék a saját korrupciós ügyeiről akarja elterelni a figyelmet, hiszen “jócskán tele vannak korrupciós ügyekkel”.

Ő is kitért Kovács Béla EP-képviselő ügyére, amely szerinte “európai szintű korrupciós botrány”, és amellyel kapcsolatban továbbra is várják Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatát arról, “hány Kágébélája van még a Jobbiknak”, és hogy “Kovács Béla kiktől és milyen pénzt hozott a Jobbikhoz”.

Németh Szilárd megjegyezte továbbá: az Együtt második éve nem tud elszámolni a Haza és Haladás Alapítvány külföldi támogatásaival.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít Paks 2 finanszírozásának támogatása ügyében, Halász János úgy reagált: az Európai Bizottság már korábban is támadta a rezsicsökkentést, és most sem tesz mást. A Paks 2-beruházás az olcsó áram alapja – mondta a frakciószóvivő.

Kapcsolódó Cikkek

 • 20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.