2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Figyelmeztették a légitársaságokat a támadásokra?

Brit és amerikai titkosszolgálatok az orosz utasszállító repülőgép október végi tragédiája előtt hét héttel figyelmeztették a nemzetközi légitársaságokat az egyiptomi légtérben várható esetleges támadásokra – jelentette pénteken a Focus című német hírmagazin.

Az újság erről egy szeptember 9-én kiadott figyelmeztetésre hivatkozva számolt be, amelyben arra intették a pilótákat, hogy az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe vagy onnan visszafele történő repüléskor semmiképp ne ereszkedjenek 25 ezer láb (7620 méter) alá, mivel az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet Sínai-félszigeten tevékeny ágának esetleges rakétatámadásától lehet tartani.


A Focus kitért arra is, hogy a sarm-es-sejki repülőtér – nyomozói körökből származó információk szerint – ráadásul számos biztonsági hiányosság meglétét elismerte. Az elkövetők esetleges bűntársainak így egyszerű lehetett utólag robbanószert elhelyezni a poggyászokban – írta az újság.

A Fox News amerikai tévécsatorna a vizsgálatokhoz közel álló forrásokra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy időzítő berendezés volt a lezuhant utasszállítón.


A német hírmagazin tájékoztatása szerint a brit és amerikai titkosszolgálatok az orosz repülőgép lezuhanása után fokozott kommunikációt regisztráltak a Sínai-félsziget és az Iszlám Állam szíriai hadállásai között. A beszélgetések kiértékelésekor kiderült, hogy az Iszlám Állam lehallgatott tagjai közül egyesek tipikus londoni, valamint birminghami akcentussal beszélik az angolt. A tragédia után néhány órával az IÁ egyiptomi szárnya egyébként azt állította, hogy a repülőgép elleni támadással bosszulták meg a szíriai orosz légicsapásokat.

Október 31-én a Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe a felszállás után 23 perccel – eddig tisztázatlan okokból – lezuhant a Sínai-félszigeten. Fedélzetén 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.