EUR: 310,70 Ft
CHF: 259,31 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Folyamatos balhé a görög-macedón határon, rengeteg a sérült rendőr

Szombat kora délután ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel a görög-macedón határnál, 18 rendőr megsebesültt – közölte a macedón belügyminisztérium.

Helyszíni beszámolók szerint mintegy ötven macedón rohamrendőr nyomult be a görög területen lévő konfliktuszónába, mivel a migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket. A támadásban 18 rendőr is megsebesült, kettőt közülük Gyevgyelija határállomás kórházába szállítottak.


Idomeni, 2015. november 28. Bevándorlók kővel dobálnak macedón rendőröket a macedón-görög határnak az észak-görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti szakaszán 2015. november 28-án. A térségben feszült a helyzet, mert a macedón hatóságok már csak a háborús övezetekből, így Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból érkező migránsokat engedik be országukba. (MTI/AP/Muhammed Muhejszen)

Idomeni, 2015. november 28.
Bevándorlók kővel dobálnak macedón rendőröket a macedón-görög határnak az észak-görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti szakaszán .(MTI/AP/Muhammed Muhejszen)

Az összetűzések azután robbantak ki, miután egy 32 éves marokkói bevándorló felmászott egy vasúti vagon tetejére, ott áramütés érte, és súlyos égési sérüléseket szenvedett. A feldühödött tömeg ekkor kezdte dobálni a rendőröket a keze ügyébe eső tárgyakkal, amire a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, visszaszorítva az embereket. Néhány rendőr is köveket dobált.

A migránsok folyamatosan próbálnak a zöldhatáron át Macedóniába jutni, de amikor a befogadó központokba érkeznek, a rendőrök visszaviszik őket Görögországba.

A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és elutasítják továbbhaladásukat. Ezért már mintegy kétezren rekedtek a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

Kapcsolódó Cikkek