2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Garantált parlamenti helyeket akarnak a gerillák

Garantált képviselői helyeket kért magának a kolumbiai parlamentben a marxista-leninista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet a kormánnyal folyó béketárgyalások újabb fordulója előtt.

A követelést a FARC szóvivője, Victoria Sandino jelentette be szombaton Havannában, a tárgyalások nyitányán. A gerillák legalább két törvényhozási ciklusra akarnak bérelt helyet kapni a bogotái törvényhozásban, bár az egyelőre nem világos, hogy pontosan hány képviselői helyre tartanak igényt.


A szóvivő azt is közölte: garanciát akarnak kapni a kormánytól arra vonatkozóan, hogy a FARC tagjait nem fogják külföldre kiadni. A marxista felkelők attól tartanak, hogy a 2006-ban feloszlatott jobboldali félkatonai szervezetek, így például a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) sorsára juthatnak, amelynek vezetői közül többeket kiadtak az Egyesült Államoknak a kolumbiai hatóságok.

A FARC és a kolumbiai kormány között 2012 vége óta folynak béketárgyalások Havannában a konfliktus lezárásáról, és kölcsönösen megegyeztek abban, hogy 2016. március 23-ig békeszerződést írnak alá. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök nemrég fegyverszünet megkötését ajánlotta az új évre a lázadóknak, akik azonban arra figyelmeztettek, hogy a fennálló hat hónap alatt csakis akkor tudják elképzelni a békeszerződés megszületését, ha a kormányzat engedékenyebb hangnemet üt meg a tárgyalóasztalnál.


A FARC 1964-ben lázadt fel a központi kormány ellen. Az 50 éve dúló harcokban legalább 220 ezer ember vesztette életét, milliók kényszerültek otthonaik elhagyására. A fegyveres konfliktusban a FARC mellett számtalan baloldali lázadócsoport, szélsőjobboldali félkatonai szervezet és drogkartell is rész vett. A marxista fegyveres szervezet az utóbbi évtizedben jelentősen meggyengült a kolumbiai kormánynak az Egyesült Államok által támogatott offenzívái miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.