EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Budapest

Gyerekszájjal a magyar nyelv napja

Budapest, 2014. november 13. Gyerekek szavalnak a magyar nyelv napjának alkalmából a budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében 2014. november 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Így szavaltak a magyar nyelv napjának alkalmából a budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében tavaly a legkisebbek
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Régóta vallom, hogy apró dolgokkal csodákra lehetünk képesek. Persze a sikerhez nem árt, ha van előzmény is. Nos, 1844-ben – egészen pontosan november 13-án – az is volt, hiszen a pozsonyi országgyűlés ekkor II. törvénycikkével államnyelvvé nyilvánította a magyart. Már csak 167 évet kellett várni és a magyar országgyűlés ezt a napot a magyar nyelv napjává emelte határozatában.

Ím: „66/2011. (IX. 29.) országgyűlési határozat a magyar nyelv napjáról

1. Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban – tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért –, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja.

2. Az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzeti kulturális örökségünk talpkövének számító nemzeti nyelvünk megbecsülésének kinyilvánításaként 2011-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.

3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a hazai és a külhoni magyar tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nemzeti nyelvünk használatának helyzetét, ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet nyelvünk értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából, s erről 2012. június 30-ig tájékoztassa az Országgyűlést.

4. Ez az országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lép hatályba.

hanczar janos-facebookOké, határozat már van. De mi lehetne a méltó megemlékezés? Hanczár János nyelvőr író nem sokat teketóriázott és pályájának elejét (óvodai logopédusként dolgozott) felelevenítve rögvest a legkisebbekhez fordult. Kezdeményezésére 2012-ben ezer erzsébetvárosi óvodás mondott egyszerre verseket november 13-án, majd 2013-ban már nem csak a terézvárosi, hanem 2600 csepeli és öt Győr közeli kisközség Écs, Nyúl, Dunaszeg, Nagybajcs és Kisbajcs összesen kétszázhetven óvódása csatlakozott hozzájuk. A külhoni óvodák közül  többek között a felvidéki Komáromból, Búcsról, Erdélyből pedig Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról és Nagyszalontáról jelentkeztek be, így összesen 31 magyarországi és 10 külhoni óvodában 5200 magyar gyermek mondta el egyszerre ugyanolyan sorrendben ugyanazokat a verseket. Tavaly már tízezer felett volt a létszám.

Nem nagy ördöngösség sem a szervezés, sem az ötletelés. Hanczár kiválaszt öt könnyen megtanulható gyermekverset, körbejárja az érintett óvodákat, találkozik az óvónőkkel, a gyerekekkel, közösen tanulnak, majd az óvónők naponta tovább gyakoroltatnak. A végeredmény: sikerélmény kicsinek és nagynak egyaránt, anyanyelvápolás és az élmény következtében a remény, hogy ezek a gyerekek szeretni fogják a verseket és gyermekeiknek is szívesen olvassák majd Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és a többi jeles poéta verseit. Tavaly már a diaszpóramagyarság is csatlakozott hozzájuk a tengerentúlról.

Idén a Parlament ad otthont ennek a kedves, de végtelenül fontos rendezvénynek. Mert ilyen az, amikor a reformkorban elkezdenek valamit, amit a XXI. században egy parlament megerősít, és végül egy vállalkozó kedvű, jólelkű, gyermekbarát hazafi a valóságban is tartalommal tölt meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szakápolás otthon

  Szakápolás otthon

  Minden beteg vágya, hogy a gyógyulás vagy a rehabilitáció időszakát otthon, a megszokott, megnyugtató környezetben tölthesse, de olyan profi ápolók segítségével, mint ha kórházban lábadozna.

 • Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

  Itt az első Első Felelős Állattartás Konferencia a Rex Alapítványtól

  A 25 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány számos új kezdeményezéssel szolgálja a felelős állattartási kultúra hazai fejlődését. Idén tavasszal megalapították a Felelős Állattartás Napját, most szombaton pedig újabb szemléletformáló programot szerveznek, fókuszban a kutyák és macskák testi és lelki problémáival és azok kezelésével.

 • Modellből Szent Johanna

  Modellből Szent Johanna

  Nem minden napi eseménynek ad otthont most szombaton az V. Magyar utcában található Gobbi Hilda Színészház! G. B. Shaw: Szent Johanna művéből készült “Magányos Johanna” című monodrámát mutatják be Dombrádi Alina főszereplésével, Kriszt László rendezésében.