EUR: 326,17 Ft
CHF: 283,74 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb XX.kerület

Három új díszpolgára van Pesterzsébetnek

Díszpolgárok Pesterzsébet Dávid Sándor ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dávid Sándor ma már az interneten ír a Forma–1 világáról
(Fotó: Sáfár Tibor)

A pesterzsébeti önkormányzat évi szokásos díszülésén ismerték el azok munkásságát, akik hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, hírnevének emeléséhez. Hárman is díszpolgári címet kaptak. Dávid Sándor sportújságíró születése óta itt él, Gulyás László festőművész alkotásai a középületeket díszítik, míg Lengyel Lajos posztumusz díjban részesült.

– Itt születtem, azaz közel hetvenkilenc éve Erzsébeten lakom – fogalmazott Lapaj, azaz Dávid Sándor, a BVSC korábbi vívója, egykori Forma–1-es kommentátor, amikor arról kérdeztük, mi köti a városrészhez. – Egyszer költöztünk, amikor négyéves voltam, egy utcával arrébb. Tehát hetvenöt éve ugyanabban a kertes házban lakom. Ami Erzsébettel történt ez idő alatt, az velem is történt.


Mint mondja, benne soha fel sem merült, hogy elköltözzön.

– Nincs ennél jobb hely. Erzsébet a Kiskunsághoz tartozik, egy hónappal tovább van ősz és egy hónappal korábban a tavasz, mint mondjuk Budán a hegyekben. A közlekedés is kedvező, most már az autópálya is közel van. Sokat utaztam a munkámból kifolyólag, hamarabb Ferihegyen voltam, mint más, aki a


Díszpolgárok Pesterzsébet Gulyás László ( Fotó: Sáfár Tibor)

Gulyás László műveibe könnyen belebotlik az ember Pesterzsébeten
(Fotó: Sáfár Tibor)

belvárosból indult. Ahogy öregszem, a kórház közelsége is fontos szempont lett. Érdekes, hogy amíg a televíziónál dolgoztam – húsz évig –, egyszer sem voltam betegszabadságon, az utóbbi két évben meg már háromszor – mesélte a díszpolgár, akinek egy combnyaktörés miatt bottal kell járnia.

 

Gulyás László harminckét éve él Erzsébeten, Ferencvárosból tette át a székhelyét, felesége csábításának engedve költözött a XX. kerületbe.

– Apukám is festő volt, már gyerekkoromban is mindig rajzoltam, később pedig én is festeni kezdtem. Mindig ezt csináltam, ez a szenvedélyem is egyben – mesélt a művészi kezdetekről a friss díszpolgár.

Legkiemelkedőbb alkotásai Pesterzsébet középületeit is díszítik: a Városházán található Erzsébet királyné és Kossuth Lajos nagyméretű portréja, továbbá Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály képmása. A zeneiskola dísztermébe Bartók Béla, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Lajtha László és Liszt Ferenc arcképeit festette meg. Elmondása szerint felemelő érzés, amikor valahol megpillantja saját alkotását.

 

Lengyel Lajos tizenöt éve, 78 évesen hunyt el. Tősgyökeres pesterzsébeti volt, aki egészen haláláig folyamatosan dolgozott a közösségért. Alapító tagja volt a Vécsey Lakóközösségi Körnek, házvezetőségi tagja a Csilinek, tagja az ’56-os Szövetségnek. Részt vett a polgárőrség, a Vöröskereszt és a Kossuth Társaság munkájában is. Alapítója volt a Kontakta női focicsapatának, elnökségi tagja a kerületi labdarúgó-szövetségnek és az ESMTK sportbizottságának, főrendezője a hazai focimérkőzéseknek. Több kerületi óvodát és iskolát patronált. Két cikluson keresztül volt tanácstag, majd a rendszerváltás után, 1994 és 1998 között önkormányzati képviselő, a szociális és sportbizottságban tevékenykedett. 1989-ben alapították meg harminchárom fővel a pesterzsébeti Területi és Nyugdíjas Szakszervezetet, melynek hamarosan a vezetője lett.

lengyel lajos1 nagy

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.