EUR: 305,04 Ft
CHF: 275,90 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Hatalmas összecsapások Párizsban

A francia rendőrség 208 embert előállított és közülük 174-et őrizetbe vett, miután összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között – közölte vasárnap este a francia belügyminisztérium.

“Kis, erőszakos csoportokról van szó”, amelyek a párizsi prefektúra szerint gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République (Köztársaság) téren, akik könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásokban senki nem sérült meg.

Párizs, 2015. november 29. A párizsi klímavédelmi csúcstalálkozó ellen tiltakozó tüntetők és rohamrendőrök csapnak össze Párizsban 2015. november 29-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Párizs, 2015. november 29.
A párizsi klímavédelmi csúcstalálkozó ellen tiltakozó tüntetők és rohamrendőrök csapnak össze Párizsban 2015. november 29-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A november 13-i, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

A tüntetők az Anticop21 elnevezésű francia klímacsúcs-elleni csoportosulás felhívására gyűltek össze a terrortámadások elleni megemlékezések legfőbb helyszínén, hogy a gyülekezési jog elvétele ellen tiltakozzanak.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter sajnálatát fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt és arra emlékeztettt, hogy a rendkívüli állapot keretében kihirdetett gyülekezési tilalom idején a megemlékezések és az élőláncok engedélyezettek, a tüntetések viszont nem.

A République tér a merényleteket követően az áldozatokra való megemlékezések központi helyszíne lett, amelyeket engedélyezett is a rendőrség. A párizsiak és a turisták mellett Angela Merkel német kancellár Francois Hollande államfővel együtt itt helyezett el szerdán a köztársasági jelképező Marianne szobor lábánál virágot és gyertyát az áldozatok emlékére.

Miután a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által vasárnapra a francia fővárosba tervezett két nagy felvonulást, a civil szervezetek kétkilométeres élőláncot szerveztek az éghajlatért a térről induló Voltaire sugárúton, valamint több ezer pár cipőt halmoztak fel a tér közepén a környezetvédők. A cipők jelképezték azokat az embereket, akik nem vonulhattak fel Párizsban. A szervezők szerint mintegy 10 ezren, a rendőrség szerint mintegy 4500-an alkották az élőláncot.

A békés környezetvédők egyébként kifütyülték az anarchista aktivistákat, akik érkezésüket követően azonnal kukákat kezdtek borogatni.

“Te úgy tüntetsz, ahogy te akarsz, én meg így” – válaszolta egy rendbontó egy békés tüntetőnek, aki rászólt.

Francois Hollande francia államfő botrányosnak nevezte, hogy “rendbontó elemek” vettek át a szerepet az élőlánc után a République téren, ott ahol “virágok és gyertyák vannak a terroristák golyói által megöltek emlékére”, és “botrányos a klímacsúcs jelentősége szempontjából is” – tette hozzá a Brüsszelben tartózkodó francia elnök.

“Tudtuk, hogy vannak rendbontó elemek, akiknek semmi közük a környezetvédőkhöz” – hangsúlyozta Francois Hollande.

Manuel Valls miniszterelnök méltatlannak nevezte az incidenst, s azt kérte mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben ezen a helyen a terrortámadások áldozatainak emlékét.

A nem engedélyezett menetek helyett egyébként országszerte számos élőláncot szervezetek francia környezetvédők. A belügyminisztérium üdvözölte, hogy a hétvégén 58 békés megmozdulás volt Franciaországban a klímacsúcs sikeressége érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.