2018. február 21., szerda
Eleonóra

Külföld

Hatalmas terrortámadást hiúsítottak meg Tunéziában

A tunéziai hatóságok felszámoltak egy 17 tagú terrorista csoportot, és ezzel meghiúsítottak egy nagyszabású támadást, amelyet az iszlamista szélsőségesek ebben a hónapban terveztek végrehajtani kulcsfontosságú létesítmények ellen az országot legutóbb sújtó véres merénylet helyszínén, a turisták körében népszerű Szúszában – közölte kedden a Reuters brit hírügynökséggel egy magas rangú tunéziai kormányzati tisztségviselő.

“Megakadályoztunk ebben a hónapban egy nagyszabású támadást, amelyet az említett terrorista sejt kulcsfontosságú létesítmények, szállodák, biztonsági központok és politikusok ellen tervezett azzal a céllal, hogy káoszt okozzon az országban” – ismertette Rafik Cselli, a belügyminisztérium biztonsági főnöke. Mint mondta, a kézre kerített szélsőségesek némelyike Líbiában vagy Szíriában kapott kiképzést, és várták a parancsot a támadás végrehajtására. Az őrizetbe vételek során Kalasnyikov gépkarabélyokat, robbanószereket és egy robbanóövet is lefoglalt a rendőrség.


Az ország népszerű tengerparti üdülőhelyén, Szúszában június 26-án az Imperial Marhaba és a Szoviva szállodák melletti strandon elkövetett merényletben 38 külföldi turista vesztette életét. Tavasszal a tuniszi Bardo Múzeum ellen követtek el terrortámadást fegyveresek, húsz külföldi halt meg és negyvenöten megsebesültek. Mindkét merénylet végrehajtását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára.

Múlt héten iszlamista harcosok lefejeztek egy tizenéves fiút az észak-afrikai ország középső részén található Szidi Buzid tartományban, majd fejét elküldték a családnak. A szélsőségesek azért ölték meg a fiút, mert állítólag a hadseregnek kémkedett.


Több mint 3 ezer tunéziai állampolgár harcol iszlamista szélsőségesek oldalán Szíriában, Irakban és Líbiában, és közülük többen azzal fenyegetőztek, hogy hazatérve merényleteket hajtanak majd végre. A tuniszi és szúszai támadások három elkövetőjét is a határon túl, líbiai dzsihadista táborokban képezték ki a hatóságok szerint. Tunézia biztonsági megfontolásból falat kezdett építeni líbiai határán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

    Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

    Soha nem volt ilyen nagy és összehangolt egészségügyi fejlesztés Budapesten és térségében, ennek részeként újul meg a dunakeszi szakrendelő kétmilliárd forintból – mondta el az intézményben tartott szerdai sajtótájékoztatón az emberi erőforrások minisztere.

  • Terroristák is használhatják a mesterséges intelligenciát

    Terroristák is használhatják a mesterséges intelligenciát

    A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásának gyors előretörése növeli a kockázatát annak, hogy a technológiát rossz célra: automatikus hackertámadásokra, önvezető autók balesetének előidézésére, a kereskedelemben kapható drónok célzott fegyverként való alkalmazására használják fel – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.