EUR: 307,44 Ft
CHF: 265,22 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Hazudott az osztrák média a magyar migránsügyben

Hamis benyomást keltettek a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült fotókkal az osztrák sajtótanács (Österreischischer Presserat) állásfoglalása szerint.

A testület arra figyelmeztetett, hogy a menekültválságról tudósító fotókat mindig a helyes összefüggésben kell ábrázolni, és konkrét esetként a még szeptember elején a bicskei vasútállomásnál készült képeket említette. A több ausztriai médiumban is megjelent fotón a síneken fekvő férfi, nő és gyermek látható, a kísérőszöveg szerint pedig a magyar rendőrség a befogadótáborba akarta vinni a menekülteket akaratuk ellenére.

A közölt képek általi sejtetés miatt több olvasó is a sajtótanácshoz fordult.

A tanács közleményében megemlíti: a helyszínen készített videofelvétel szerint a férfi szándékosan rántotta magával a nőt és gyermekét, nem rendőri közbelépés miatt estek el.

A sajtótanács megállapítása szerint a közölt fotókkal hamis benyomást keltettek, azt sugalmazták, hogy rendőri erőszak is történt. Amennyiben a képek hamis kontextusban jelennek meg vagy az események másképpen zajlottak, mint ahogyan arról a híradások szóltak, úgy a tanács döntése értelmében helyesbítést kell kiadni.

Az osztrák sajtótanács a legnagyobb, osztrák újságírókat és lapszövetségeket tömörítő grémium. Az önkéntesen szerveződő testület döntéseinek nincsenek jogi következményei.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.