2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Hazudott az osztrák média a magyar migránsügyben

Hamis benyomást keltettek a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült fotókkal az osztrák sajtótanács (Österreischischer Presserat) állásfoglalása szerint.

A testület arra figyelmeztetett, hogy a menekültválságról tudósító fotókat mindig a helyes összefüggésben kell ábrázolni, és konkrét esetként a még szeptember elején a bicskei vasútállomásnál készült képeket említette. A több ausztriai médiumban is megjelent fotón a síneken fekvő férfi, nő és gyermek látható, a kísérőszöveg szerint pedig a magyar rendőrség a befogadótáborba akarta vinni a menekülteket akaratuk ellenére.


A közölt képek általi sejtetés miatt több olvasó is a sajtótanácshoz fordult.

A tanács közleményében megemlíti: a helyszínen készített videofelvétel szerint a férfi szándékosan rántotta magával a nőt és gyermekét, nem rendőri közbelépés miatt estek el.

A sajtótanács megállapítása szerint a közölt fotókkal hamis benyomást keltettek, azt sugalmazták, hogy rendőri erőszak is történt. Amennyiben a képek hamis kontextusban jelennek meg vagy az események másképpen zajlottak, mint ahogyan arról a híradások szóltak, úgy a tanács döntése értelmében helyesbítést kell kiadni.

Az osztrák sajtótanács a legnagyobb, osztrák újságírókat és lapszövetségeket tömörítő grémium. Az önkéntesen szerveződő testület döntéseinek nincsenek jogi következményei.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.