EUR: 309,73 Ft
CHF: 288,59 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Irak figyelmeztette Párizst a készülő merényletekre

Párizs, 2015. november 15.
Rendőr őrködik a párizsi Eiffel-torony lábánál 2015. november 14-én, miután az előző nap az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet merényletsorozatot hajtott végre a francia fővárosban. (MTI/EPA/Malte Christians)

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet emberei több országban, így Franciaországon kívül az Egyesült Államokban és Iránban is terveztek terrorcselekményeket, és Bagdad figyelmeztette erre az érintett államokat – közölte vasárnap Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter.

Dzsaafari azt mondta, hogy az iraki felderítést tájékoztató forrásokhoz információk jutottak el a készülő merényletekről. A külügyminiszter szerint az IÁ minden országra nézve fenyegetést jelent, és Bagdad már korábban arra figyelmeztetett, hogy a szervezet kiterjesztheti tevékenységét más országokra is.

“Az Egyiptomban, Irakban, Líbiában és Franciaországban történtek megerősítik azt a tényt, hogy az Iszlám Állam világméretű fenyegetést jelent” – hangsúlyozta Dzsaafari.

Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradóra a francia fővárosban és környékén. A merényletekben 129-en haltak meg és 300-an megsebesültek. A sebesültek közül soknak súlyos az állapota, így a halottak száma még emelkedhet.

Kapcsolódó Cikkek