EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,44 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Isten veled, Westbahnhof!

December 13-tól már nem a Mariahilfer Straße közepén szállunk ki a vonatból, ha Bécsbe utazunk – többek között ez is kiderült a MÁV új menetrendjével kapcsolatos bejelentésből.

A nyolcvanas éveket megélt magyarok némi romantikával gondolnak a bevásárló turizmus ama hőskorára, amikor az ember csak kilépett a bécsi Westbahnhof kapuján, és máris a Mariahilfer Straße közepén találta magát, ahol kényelmesen bevásárolhatott a visszafelé tartó vonat indulásáig. A magyar rendszerváltás óta eltelt két és fél évtizedben az osztrák főváros utcája elvesztette ezt a szerepét, december 13-tól pedig a Westbahnhof sem fogad nemzetközi vonatokat. A két tény között nincs összefüggés, az osztrák vasút egyszerűen a sokkal korszerűbb Hauptbahnhofra teszi át a nemzetközi forgalmat. Az új, nagy sebességű pályának köszönhetően mindez fél óra megtakarítást eredményez a Linz, Salzburg, Innsbruck, München, Zürick irányába tartó vonalon.

MAV_Talent

A MÁV-START jövő évi menetrendjében – amelyet a nemzetközi szerződéseknek megfelelően december 13-i hatállyal a mai napon hirdettek ki – nem ez az egyetlen változás. Csépke András vezérigazgató elmondta, az elmúlt évek tapasztalati azt igazolták, hogy a vállalatnak „a kínálat alapú struktúrából át kell állnia az igényvezérelt struktúrára”, vagyis naprakésznek kell lennie az utasszámokat és igényeket illetően, és meg is kell felelnie ezekre a kihívásokra. A vezérigazgató szerint a cég elsősorban új motorvonatok üzembe állításában, az utaskényelem növelésében, a menetrendszerűség fokozásában és a fedélzeti szolgáltatások növelésében látja a jövőt.

A Lokál kérdésére, hogy a MÁV mennyiben osztja az európai közvélemény aggodalmát a közlekedési infrastruktúra biztonságával kapcsolatban, Csépke András így válaszolt:

̵ A veszély elhárítása a rendvédelmi szervezetek feladata, de ezekkel a szervezetekkel természetesen a MÁV folyamatos kapcsolatban áll.

A MÁV honlapján már olvasható minden információ a menetrendi változásokkal kapcsolatban, az év végére, januárra nyomtatott menetrendi könyv is várható.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.