EUR: 305,22 Ft
CHF: 273,48 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Belföld

Isten veled, Westbahnhof!

December 13-tól már nem a Mariahilfer Straße közepén szállunk ki a vonatból, ha Bécsbe utazunk – többek között ez is kiderült a MÁV új menetrendjével kapcsolatos bejelentésből.

A nyolcvanas éveket megélt magyarok némi romantikával gondolnak a bevásárló turizmus ama hőskorára, amikor az ember csak kilépett a bécsi Westbahnhof kapuján, és máris a Mariahilfer Straße közepén találta magát, ahol kényelmesen bevásárolhatott a visszafelé tartó vonat indulásáig. A magyar rendszerváltás óta eltelt két és fél évtizedben az osztrák főváros utcája elvesztette ezt a szerepét, december 13-tól pedig a Westbahnhof sem fogad nemzetközi vonatokat. A két tény között nincs összefüggés, az osztrák vasút egyszerűen a sokkal korszerűbb Hauptbahnhofra teszi át a nemzetközi forgalmat. Az új, nagy sebességű pályának köszönhetően mindez fél óra megtakarítást eredményez a Linz, Salzburg, Innsbruck, München, Zürick irányába tartó vonalon.

MAV_Talent

A MÁV-START jövő évi menetrendjében – amelyet a nemzetközi szerződéseknek megfelelően december 13-i hatállyal a mai napon hirdettek ki – nem ez az egyetlen változás. Csépke András vezérigazgató elmondta, az elmúlt évek tapasztalati azt igazolták, hogy a vállalatnak „a kínálat alapú struktúrából át kell állnia az igényvezérelt struktúrára”, vagyis naprakésznek kell lennie az utasszámokat és igényeket illetően, és meg is kell felelnie ezekre a kihívásokra. A vezérigazgató szerint a cég elsősorban új motorvonatok üzembe állításában, az utaskényelem növelésében, a menetrendszerűség fokozásában és a fedélzeti szolgáltatások növelésében látja a jövőt.

A Lokál kérdésére, hogy a MÁV mennyiben osztja az európai közvélemény aggodalmát a közlekedési infrastruktúra biztonságával kapcsolatban, Csépke András így válaszolt:

̵ A veszély elhárítása a rendvédelmi szervezetek feladata, de ezekkel a szervezetekkel természetesen a MÁV folyamatos kapcsolatban áll.

A MÁV honlapján már olvasható minden információ a menetrendi változásokkal kapcsolatban, az év végére, januárra nyomtatott menetrendi könyv is várható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hiénavadászat

  Hiénavadászat

  Überelték az Ubert. Volt egy vacsora, amelyen kiderült: taxi-ügyben mindenkinek helye van a terített asztalnál, aki betartja a törvényeket, rendeleteket.

 • Nyugdíjasokat becsmérelt Vona Gábor

  Nyugdíjasokat becsmérelt Vona Gábor

  Orbán Viktor tusványosi beszéde után fakadt ki a nyugdíjasokra Vona Gábor. A Facebookon közölt írásából a sorok között olvasva kiderül, hogy ostobának és szinte már veszélyesnek tartja a nyugdíjasokat, különösen a „viktorániusokat”, ahogy ő az Orbán Viktort támogató időseket gúnyolja.

 • Botka leárulózta saját párttársát

  Botka leárulózta saját párttársát

  A balliberális oldalon teljes a fejetlenség, az MSZP berkeiben pedig már kemény harcok folynak. Botka László ugyanis árulónak nevezte Molnár Zsoltot, a szocialista párt elnökségi tagját a 168 Órának adott interjújában.