EUR: 305,11 Ft
CHF: 275,61 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Javában épül az osztrák kerítés

A hétvégén megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés kiépítésének előkészítő munkálatait, a tervek szerint a kerítés még az idén elkészül.

Már napok óta üres az Ausztria déli határán lévő spielfeldi gyűjtőállomás, ezért már szombaton elkezdték a terelőállomások felállítását, a fák ágainak lenyesegetését, a hadsereg által biztosított markológépekkel és motoros fűrészekkel dolgoznak.

A jövő héten megkezdik a határátkelő teljes átalakítását és a 3,7 kilométer hosszú kerítés, valamint a terelőközpont építését. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, majd családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél, és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül hosszabb szakaszon felállítsanak szögesdrótkerítést is.

A spielfeldi átkelőnél lévő A9-es autópálya kétkilométeres szakaszán vasárnaptól megszűnik az autópályamatrica-kötelezettség, a helyi gazdasági élet megkönnyítésére. A B67-es út korábbi lezárása ugyanis az osztrák gazdasági kamara tiltakozását váltotta ki, a tehergépjárművekre kirótt útdíj azonban továbbra is érvényben lesz.

Ausztriába egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte az osztrák határt, az utóbbi napokban pár ezren jöttek Ausztriába.

Spielfeldnél több mint 1500-an érkeztek szombaton éjszaka, őket vasárnap kora reggelre el is szállították ausztriai menekültbefogadó központokba. A szomszédos Bad Radkersburgnál nem voltak menekültek.

Vasárnap további ezer ember jövetelére számítanak. Vasárnap kora délelőtt 600-an, javarészt szíriaiak, afganisztániak és irakiak érkeztek meg Spielfeldhez.

Ezt a “nyugodtabb” időszakot Spielfelden kívül más települések is arra használják fel, hogy felújítsák és átalakítsák az átmeneti befogadóhelyeket. Az osztrák-német határon fekvő Kollerschlagnál a határátkelőhely áthelyezéséről döntöttek, új ezer négyzetméteres sátrat húznak fel és aszfaltozási munkálatokba is kezdenek.

A bécsi parlament döntése értelmében október elsejétől az állam saját hatáskörben jelölhet ki szálláshelyet a bevándorlóknak. A törvény akkor alkalmazható, ha a tartomány vagy a járások nem teljesítik az előírt menekültkvótát, vagy a befogadott menekültek száma nem teszi ki a helyi lakosok 1,5 százalékát. A kormány azért hozta meg ezt a törvényt, amely 2018-ig lesz érvényben, hogy mostantól könnyebben tudjon majd reagálni a menekültügyi helyzetre és gyorsabban ki tudja jelölni a szálláshelyeket.

Az osztrák belügyminisztérium a törvény életbelépése óta immár tíz alkalommal jelölt ki menekülteket befogadó helyet saját határkörben. A tárca szóvivőjének vasárnapi tájékoztatása szerint a felső-ausztriai Vöcklabruck járásban 250 menekült elhelyezésére alkalmas szálláshelyet létesítenek, az első migránsok várhatóan december elsejétől költözhetnek be egy ipari csarnokba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy semmihez sem hasonlítható időgépben találja magát az, aki ellátogat az olasz fővárosba. Az ókori Római Birodalom hajdani központja olyan monumentális és különleges építészeti remekművek tárházát kínálja az utazóknak, ami életre szóló élményt nyújt.

 • Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték.

 • Lebukott a „vasember”

  Lebukott a „vasember”

  Bár igazán nagyot szeretett volna kaszálni, most mégis hosszú időre nem kell pénzre gondolnia annak a nőnek, aki összesen 102 iPhone telefont próbált becsempészni Kínába.