EUR: 312,96 Ft
CHF: 261,31 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XVIII.kerület

Katalin és Zoltán a közbiztonság hőse

Munkája elismeréseként idén Tóth Katalin rendőr főtörzszászlós vehette át a Szent György-, Dani Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester pedig a Szent Flórián-díjat. A Közalapítvány a XVIII. Kerület Közbiztonságáért kuratóriuma így ismeri el a közösség érdekében végzett közbiztonsági tevékenységet.
 Ritka a nyugodt nap
Rendvédelmi kitüntetések Tóth Katalin ( Fotó: Sáfár Tibor)

Tóth Katalin ismeri a kerületet, mint a tenyerét
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Azt mondták, fiús lány voltam és mindig is rendőr akartam lenni – elevenítette fel a kezdeteket és árulta el kerületi kötődését Tóth Katalin szolgálatparancsnok, friss Szent György-díjas rendőr. – Ezek szerint igazuk volt. A húsz évből tizennyolcat itt szolgáltam és itt is lakom. Helyismeret szempontjából jól is jön, hogy ideszülettem – tette hozzá Katalin, aki úgy véli, a járőrözés más volt két évtizede, mint mostanában.

– Akkoriban a kocsmai verekedés, garázdaság, néhány autófeltörés volt a jellemző, manapság sajnos egyre több az erőszakos bűncselekmény. Ebben a kerületben a tehénlopástól az emberölésig minden van.

Bevallása szerint, hiába a rutin, nem lehet előre felkészülni.

– Mindig úgy kelek fel, legyen egy nyugodt napunk. Na, ez a legritkább. Még meg tudnak lepni egyes esetek, van, amit pedig soha nem tudunk elfelejteni. Például amikor mi találtuk meg a barátja által halálra késelt lányt nagyjából tíz évvel ezelőtt, vagy az emlékezetes raklaptűz is olyan, amire nem szívesen emlékszünk vissza. Kolléga elvesztését szintén nagyon nehéz feldolgozni.

 Tovább kell lépni a haláleseteken!

Rendvédelmi kitüntetések Dani Zoltán ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dani Zoltán díjával
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Húsz éve, húszévesen léptem erre a pályára – emlékezett vissza Dani Zoltán, a kispesti tűzoltóság főtörzsőrmestere, akinek munkáját Szent Flórián-díjjal jutalmazták. – Nem akartam unalmas munkát, és mindig is valamelyik hivatalos szervnél szerettem volna dolgozni. Ez összejött, nincs két ugyanolyan riasztás, és izgalom is van bőven.

Zoltán úgy véli, eleinte kell egy kis idő, amíg az ember hozzászokik a munkával járó terhekhez.


– Látunk olyat, amit nyilván nem kellene. Tovább kell lépni a haláleseteken, máshogy nem megy. Általában kibeszéljük egymás között, ha valakinek valami gondja támad.

A kispesti tűzoltósághoz tartozik Pestszentlőrinc és Pestszentimre területe is, valamint a közeli Vecsés és Felsőpakony. Azon a kérdésen, mi volt a legnehezebb pillanat pályafutása során, nem gondolkozott sokat.


– Folyamatosan vannak ilyenek, pont a díjátadó előtti napon vonultunk ki egy lakástűzhöz. A bent szivárgó gázpalackot nem tudtuk kihozni, szinten kellett tartani az égését, hűteni a környezetét és megvárni, amíg elfogy a gáz belőle. Nem lehet egy pillanatig sem kiengedni, teljes koncentrációt követel ez a munka.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.